Varíme s medveďom - Dusené hovädzie po anglicky

Autor: Roman Daniel Baranek | 13.10.2013 o 12:00 | Karma článku: 13,02 | Prečítané:  17488x

Anglická kuchyňa nemá veľmi dobré meno. Často je považovaná za takú nemastnú, neslanú. Respektíve premastenú a neslanú. Podľa mňa ale existuje ingrediencia, ktorá v anglickej kuchyni skoro nikdy nesklame. Tou ingredienciou je hovädzie mäso. Keď bude hovädzie dusiť Francúz, vyrobí prepustené maslo, pokosí pol Provensálska, použije nejaké super kvalitné víno a pridá aj množstvo voňavej stredomorskej zeleniny. Keď dusí hovädzie Angličan, tak ho proste hodí na cibuľu.

Tak teda poďme na to. Ku kilogramu hovädzieho mäsa (nemusí byť nič z drahších typov, práve naopak) pridáme kúsok údenej slaniny, šesť väčších cibúľ (pokojne môžu byť všetky žlté), hlavičku cesnaku, pol litra vývaru a trochu oleja.

Jedlo okoreníme červenou paprikou, čiernym korením a soľou.

001.JPG

Najprv do hrnca hodíme na kocky nakrájanú slaninu a necháme ju vytopiť. Pridáme štyri nadrobno nasekané cibule, osolíme a za občasného miešania ich necháme zosklovatieť.

002.JPG

Pridáme dve cibule nakrájané na osminy, cesnak nakrájaný na plátky a lyžicu červenej papriky. Premiešame a pod pokrievkou necháme dve minúty podusiť.

003.JPG

K cibuli pridáme na kocky nakrájané hovädzie. Premiešame a okoreníme mletým čiernym korením. ( Ten syčiaci a pariaci hrniec sa poriadne odfotiť nepodarilo, takže je čo je.)

Podlejeme vývarom a ak je treba doplníme vodou tak, aby všetky ingrediencie boli pod hladinou. Prikryjeme pokrievkou a vložíme do rúry vyhriatej na stopäťdesiat stupňov.

Približne každú hodinu hrniec skontrolujeme a ak je treba, dolejeme vriacu vodu z kanvice. Stále platí, že všetky ingrediencie by mali byť pod hladinou. Dĺžka dusenia závisí od kvality mäsa, my sme toto dusili štyri hodiny.

004.JPG

Počas dusenia mäsa si zamiesime na vynikajúce a jednoduché knedle. Potrebujeme jeden nakrájaný sendvič, asi jeden kilogram zemiakov, jedno vajce, poriadnu lyžicu hladkej múky a soľ.

005.JPG

Sendvič nakrájame na kocky, zemiaky nastrúhame na hrubom strúhadle, jemne osolíme a všetko premiešame.

006.JPG

Do cesta, ktoré vzniklo ešte zapracujeme vajce a hladkú múku. Hotové cesto odložíme do chladničky. Použijeme ho až na konci dusenia.

007.JPG

Teraz musíme počkať, aby sa mäso uvarilo celkom do mäkka. Ak je treba dolejeme vriacu vodu a priamo do hrnca k mäsu pridáme knedle zo zemiakovo sendvičového cesta. Mali by byť do polovice ponorené v mäsovej šťave.

008.JPG

Prikryjeme a na dvadsať minút vrátime do rúry.

009.JPG

Jednoduchá a priama chuť hovädzieho a jemne lepkavé rafinované knedle. Vynikajúci obed pre chladné sychravé dni.

010.JPG

Dobrú chuť.

011.JPG

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

DOMOV

Amnestie, Roháč a Sýkora. Čo má vplyv na prípad vraždy Remiáša

Na rozhodnutie o Mečiarových amnestiách má Ústavný súd posledné dni. Nájomný vrah Roháč dostal doživotie. Pri vražde Sýkoru sa spomína SIS.

DOMOV

Koalícia sa chce náhle zbaviť šéfa Ústavu pamäti národa

Ak by zmena zákona prešla, nové pravidlá začnú platiť od 15. októbra 2017.


Už ste čítali?