Varíme s medveďom - Cisársky trhanec

Autor: Roman Daniel Baranek | 27.10.2013 o 12:00 | Karma článku: 12,37 | Prečítané:  20996x

Cisársky trhanec je dezert, ktorý pochádza z rakúskej kuchyne. Jeho príprava je pomerne jednoduchá a výsledok veľmi chutný. Keď sme ho pripravili pre našu návštevu, kamarát s nadšením hodnotil: "Toto som už nejedol dlhé roky. Varievala nám to naša babička.", a stále si nevedel spomenúť ako to u babičky volali. Až keď som mu povedal, že je to z Rakúska a volá sa to Keiserschmarn, spomenul si: "Jaké Rakúsko. Toto sa varilo na Záhorí a volá sa to Šmorňa, né."

Takže si pripravíme Šmorňu né.

Ale začneme trochu okľukou. K Šmorni sa podáva obvykle, kompót, rozvar, alebo lekvár. My si k nemu pripravíme rýchly jablkový kompót. Potrebujeme jablká, citrón, lyžicu hnedého cukru, klinčeky a škoricu.

001.JPG

Jablká ošúpeme a nakrájame na osminky. Citrón ošúpeme a nakrájame na hrubšie kolieska. Všetko dáme do hrnca, zalejeme vodou, pridáme cukor, škoricu a klinčeky a privedieme k varu.

002.JPG

Varíme asi dve až tri minúty a necháme vychladnúť.

003.JPG

A začneme s trhancom. Pripravíme si tri vajcia, šálku mlieka, pol šálky kryštálového cukru, dve lyžice práškového cukru, jeden a pol šálky hladkej múky, kúsok masla a lyžičku vanilkovej esencie.

004.JPG

Oddelíme bielka od žĺtkov a vyšľaháme tuhý sneh.

005.JPG

Žĺtka s cukrom a vanilkovou esenciou vyšľaháme do peny. Pridáme mlieko a ďalej šľaháme elektrickým mixérom do hladka. Pridáme múku a stále pokračujeme v šľahaní.

006.JPG

Do žĺtkovej zmesi pridáme bielkový sneh a jemne premiešame, aby sa všetko spojilo a pri tom zostalo nadýchané.

007.JPG

Na veľkú panvicu dáme kúsok masla a necháme ho roztopiť.

008.JPG

Vylejeme všetko cesto na Trhanec a zoslabíme plameň.

009.JPG

Keď je spodná polovica trhanca jemne opražená a zatiahnutá (trvá to približne päť minút) ideme obracať.

Dvomi drevenými varechami roztrháme celú placku na štvrtiny a každú štvrtinu otočíme zvlášť. Nebude to síce vyzerať dokonale, ako je vidieť, ale je to v poriadku. Veď aj tak sa to ešte natrhá na menšie kúsky a poprevracia.

Povrch trhanca posypeme práškovým cukrom.

010.JPG

Keď sa cesto zatiahne aj z druhej strany opäť ho natrháme drevenými varechami a popretáčame tak, aby sa kúsky pocukrovanou stranou otočili k panvici. Necháme cukor na povrchu skaramelizovať.

Všetko premiešame, ešte poriadne prehrejeme a môžeme podávať.

011.JPG

Trhanec je najlepší teplý. Mäkké nadýchané kúsky cesta s výraznou chuťou vajíčok a švieži jablkový kompót to je skvelý, jednoduchý a rýchly múčnik. Vedel ten cisár, alebo skôr jeho kuchár, čo je dobré.

012.JPG

Dobrú chuť.

013.JPG

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

DOMOV

Amnestie, Roháč a Sýkora. Čo má vplyv na prípad vraždy Remiáša

Na rozhodnutie o Mečiarových amnestiách má Ústavný súd posledné dni. Nájomný vrah Roháč dostal doživotie. Pri vražde Sýkoru sa spomína SIS.

DOMOV

Koalícia sa chce náhle zbaviť šéfa Ústavu pamäti národa

Ak by zmena zákona prešla, nové pravidlá začnú platiť od 15. októbra 2017.


Už ste čítali?