Varíme s medveďom - Pivná sekaná so zeleninovou kašou

Autor: Roman Daniel Baranek | 17.11.2013 o 12:00 | Karma článku: 12,68 | Prečítané:  7680x

Pivná sekaná je skvelá ako súčasť studenej kuchyne. Výborne sa hodí napríklad k pivu s chlebom a kyslou zeleninou. My sme ju ale pripravili ako klasický nedeľný obed s nie celkom obvyklou prílohou. So zeleninovou kašou.

Najlepšie mäso na pivnú sekanú je zmes hovädzieho a bravčového v pomere jedna k jednej. Použijeme jeden kilogram mletého mäsa. K nemu budeme potrebovať dva poriadne krajce tmavého chleba, cibuľu, cesnak, dva olomoucké syrečky, dva decilitre tmavého piva, tri vajíčka, dve lyžice hladkej múky a dve lyžice strúhanky. Sekanú okoreníme soľou, čiernym korením, majoránkou a drvenou rascou.

Zeleninovú kašu pripravíme asi z kilogramu koreňovej zeleniny.  Petržlen a mrkvu doplníme o kúsok  masla a tri decilitre mlieka. Na ochutenie nám bude stačiť soľ , citrónová šťava a trochu mletého muškátového orieška.

001.JPG

Cibuľu nasekáme nadrobno, olomoucké syrečky nastrúhame, chlieb natrháme, namočíme do tmavého piva a roztlačíme.

002.JPG

Do misy dáme mäso, chlieb spolu s pivom, syrečky, cibuľu, roztlačený cesnak, dve vajcia, jedno bielko a všetky koreniny.

004.JPG

Poriadne všetko premiešame. Môžeme pridať aj trochu čierneho piva a všetko doplníme múkou a strúhankou tak, aby sekaná bola celkom vláčna, ale zároveň držala pevný tvar.

005.JPG

Niekoľko lyžíc piva vymiešame so žĺtkom. Túto zmes použijeme na potieranie sekanej.

006.JPG

Z mäsa vytvarujeme dve menšie, alebo jednu väčšiu šišku. Poriadne potrieme žĺtkom s pivom, podlejeme vodou a dáme piecť.

007.JPG

Pečieme v rúre vyhriatej na stosedemdesiat stupňov päťdesiat minút až hodinu. Počas pečenia potierame žĺtkom s pivom a ak je to potrebné, aj podlievame vodou..

008.JPG

Zeleninová kaša je v podstate veľmi jednoduchý recept, ktorý toto jedlo tak trochu posúva smerom k diétnejšiemu.

Zeleninu očistíme, nakrájame a v osolenej vode uvaríme celkom do mäkka. Zlejeme a pridáme maslo.

009.JPG

Ponorným mixérom rozmixujeme celkom dohladka.

010.JPG

Pridáme mlieko, šťavu z polovice citróna, soľ a muškátový oriešok. Všetko spolu premiešame a vynikajúca kaša je hotová.

011.JPG

Špecifická chuť sekanej, v ktorej veľmi výrazne dominuje pivo a syrečky sa skvele dopĺňa s plnou a jemnou chuťou zeleninovej kaše.

012.JPG

Dobrú chuť.

013.JPG

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

DOMOV

Exminister Janušek, ktorého súdia za nástenku, dohliada v Žiline na transparentnosť

Hlavní aktéri nástenkového tendra dnes žijú bežným životom. Napriek obžalobe a hrozbe dlhoročného trestu má byť jeden z nich prvkom verejnej kontroly.

KOMENTÁRE

Pozrite, čo sa stalo na Slovensku, hromží Trump pred kamerami

Preceňovanie utečeneckej témy odpútava pozornosť od úplatkov.

TECH

NASA oznámila obrovský objav, prečo sú vedci takí nadšení

Veď je to „len“ ďalšia hviezdna sústava.


Už ste čítali?