Varíme s medveďom - Gója

Autor: Roman Daniel Baranek | 24.11.2013 o 12:00 | Karma článku: 12,17 | Prečítané:  15806x

Gója je prvý recept z tradičnej rómskej kuchyne na našom blogu. Chystáme sa ju pripraviť už dlho, ale stále sme nezohnali jednu správnu ingredienciu. Nakoniec sa pri príprave receptu ukázalo, že sa to nepodarilo ani tentokrát. Ide o črevá. V úplne správnom recepte by mali byť oveľa hrubšie, ako sú tieto v našom. Postup je ale správny a aj výsledok bol veľmi uspokojivý.

Takže môžete pokojne použiť aj tenšie črevá, ak tie naozaj poriadne hrubé nezoženiete. Gója je jedlo zo zemiakov. Budeme ich potrebovať asi jeden a pol kilogramu. K tomu dve veľké cibule a hlavičku cesnaku. Na okorenenie použijeme soľ, majoránku, drvenú rascu a čierne korenie.

Niektoré recepty uvádzajú aj jedno vajíčko a dve až tri lyžice hladkej múky a niektoré dokonca mletý bôčik, či najemno nasekanú slaninu, alebo klobásu.

My sme sa ale rozhodli uvariť čo najčistejšiu verziu, s čo najmenej ingredienciami.

001.JPG

Cibuľu nakrájame, nemusí byť veľmi nadrobno a na oleji ju opražíme až pokiaľ neskaramelizuje do hneda.

002.JPG

Zemiaky očistíme a nastrúhame na hrubo. Osolíme ich, necháme chvíľu postáť a potom poriadne vyžmýkame. Pridáme opraženú cibuľu, roztlačený cesnak a všetky koreniny.

003.JPG

Spracujeme do pevnej ale mäkkej masy.

004.JPG

Masu naplníme do čriev. Môžeme použiť plničku, alebo široký lievik a varechu. Črevo na jednom konci zviažeme, nasunieme na plničku, alebo lievik a naplníme do polovice.

Potom zviažeme na druhom konci a plnku rovnomerne roztlačíme do celej Góje. Pri varení sa plnka zväčší a ak by sme črevo naplnili viac, popraskalo by.

005.JPG

Varíme v osolenej vode asi hodinu. Vytiahneme, necháme vychladnúť a polotovar na skvelú Góju je hotový.

006.JPG

Góju uložíme na plech a poriadne pokvapkáme, alebo skôr polejeme olejom.

007.JPG

Pečieme v rúre rozohriatej na dvesto stupňov asi dvadsať až dvadsaťpäť minút, aby gója zhnedla a na povrchu schrumkavela.

008.JPG

Chrumkavá vo vnútri mäkká a jemná  Gója je skvelá napríklad s jednoduchým zeleninovým šalátom s jogurtovou zálievkou.

009.JPG

Existuje aj iný spôsob dokončenia Góje. Nakrájame ju na kolieska, ktoré vypražíme v horúcom oleji, alebo v masti. Takto sme ju skúsili ako vložku do jednoduchého šošovicového prívarku. Recept nájdete tu. Ale pozor, je to už sedem rokov čo sme ho uverejnili a podľa toho aj vyzerá. :)

010.JPG

Dobrú chuť.

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

Nadhľad Matie Lenickej

Radi by sme mali istotu, že ráno ešte bude svetlo

Rozumieme, komu najviac nahráva a vyhovuje Kiskova kauza. Veríme, že ju vyrieši so cťou.

Komentár Petra Schutza

Gajdošovi sa veriť nedá, pre Danka

V Smer-SNS-Híd je kapitán veľkým pánom.

EKONOMIKA

Do Moricových železničných opravovní vstupuje nový investor

Budamar získa tretinu v ŽOS Vrútky, čo sú tretie najväčšie opravovne. Sľubuje si od toho úsporu na opravách lokomotív a tisícky vagónov.


Už ste čítali?