reklama

Varíme s medveďom - Zimný eintopf

Pôvodný plán na dnešný recept bol vymyslieť, pripraviť a nafotiť valentínske menu, ktoré by zvládol aj niekto, kto pripáli aj čaj. Ale objektívne aj subjektívne dôvody tento náš plán celkom zrušili. Nasledujúce jedlo bolo ale tak vynikajúce, že sme ho jednoducho museli nafotiť, a tak je dnes tu.Recepty na eintopfy nájdete v každej národnej kuchyni. Jednoduché varenie eintopfov je založené na tom, že do jediného hrnca postupne pridávate ingrediencie a varíte až pokiaľ nie je všetko hotové. Nepoužijete žiadnu inú kuchynskú nádobu, len ten jeden obvykle dosť veľký hrniec. Klasickým príkladom eintopfu je napríklad guláš.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (33)

Ingrediencií do eintopfu nemusí byť veľa. Do pripraveného základu postupne prihodíme tak tri až päť zložiek. Len v juhoamerickej kuchyni som sa stretol s tým, že eintopf obsahoval viac ako sedem igerediencií.

Nasledujúci recept je na osem porcií. Pripravíme si kilogram mäsa. Použili sme morčacie stehno, ale pokojne to môže byť aj bravčové, alebo hovädzie. Jediné čo sa zmení, je potom čas dusenia, ktorý sa zásadne predĺži. Ďalej potrebujeme dve väčšie mrkvy, kilogram kyslej kapusty, šálku ryže, pol litra pasírovaných paradajok, jednu cibuľu a cesnak.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Entopf okoreníme soľou, čiernym korením, mletou rascou, červenou paprikou a bobkovým listom.

Obrázok blogu

Mrkvu, mäso a kapustu nakrájame na stredne veľké kúsky. Cibuľu a cesnak nasekáme.

Obrázok blogu

Z oleja, cibule a cesnaku spravíme základ. Popražíme do sklovita a pridáme mrkvu.

Obrázok blogu

Desať minút zakryté podusíme, pridáme mäso a všetky koreniny okrem soli.

Obrázok blogu

Opäť podusíme, premiešame, zalejeme pasírovanými paradajkami a dvomi decilitrami vody. Prikryté privedieme k varu a varíme ďalších pätnásť minút.

Obrázok blogu

Pridáme nakrájanú kyslú kapustu.

Obrázok blogu

Premiešame, ochutnáme a až teraz podľa potreby posolíme. Všetko varíme asi 40 minút, aj viac. Mrkva aj mäso by mali byť celkom uvarené. Samozrejme, že napríklad bravčové mäso môžeme variť aj dlhšie ako hodinu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Pridáme pohár ryže a dvojnásobný objem vody.

Obrázok blogu

Varíme ďalej asi desať minút. Občas premiešame, aby sa ryža nepripáliia. Tá vypije všetku tekutinu a uvarí sa celkom do mäkka.

Obrázok blogu

Naozaj vynikajúce, chuťovo výrazné a zároveň veľmi jednoduché zimné jedlo môžeme doplniť na tanieri lyžicou bieleho jogurtu alebo nadrobno nasekanou zelenou vňaťou.

Obrázok blogu

Dobrú chuť.

Obrázok blogu
Roman Daniel Baranek

Roman Daniel Baranek

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  661
  •  | 
  • Páči sa:  693x

Prémioví blogeri

Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu