Varíme s medveďom - Ribollita

Autor: Roman Daniel Baranek | 23.2.2014 o 12:00 | Karma článku: 13,16 | Prečítané:  15982x

Ribollita je klasická talianska polievka z oblasti Toskánska. No polievka, ono je to skôr taký hustý zeleninový guláš. Prvýkrát som sa s ňou stretol v televízii na TV Paprika, kde ju varil nejaký anglický šéfkuchár a mňa naozaj zaujala. Nasledovalo hľadanie, skúmanie a prezeranie receptov a nakoniec jasné rozhodnutie, že toto na našom blogu jednoducho musíme uvariť.

Ribollita je vlastne zmes fazule a najrôznejšej zeleniny koreňovej aj listovej. Ako mnoho iných tradičných receptov aj Ribollita sa varí v každej domácnosti trochu inak a každá tradičná toskánska reštaurácia má svoj zaručený recept. Náš je teda náš a nám naozaj chutil výnimočne.

Ribollita znamená dvakrát varená a vlastne je to pravda.

Prvé varenie začína už deň vopred, keď si namočíme bielu fazuľu.

001.JPG

Uvaríme ju v neosolenej vode, scedíme a vodu, v ktorej sa varila si odložíme.

002.JPG

Zo zeleniny sme použili pór, mrkvu, stopkatý zeler, mangold, špenát a zemiaky. Okrem toho budeme potrebovať ešte konzervu sekaných paradajok, cesnak a olej.

Polievku okoreníme soľou a zelenými bylinkami. Napríklad tymianom, oreganom a rozmarínom.

003.JPG

Z listov vyrežeme tvrdé časti. Potom ich umyjeme a nasekáme. Všetku ostatnú zeleninu očistíme, umyjeme a nasekáme na kúsky.

004.JPG

Do veľkého hrnca dáme olivový olej a podusíme na ňom pór.

005.JPG

Pridáme k nemu soľ, bylinky a všetku zeleninu. Premiešame a krátko popražíme.

006.JPG

Vlejeme paradajkovú konzervu a toľko vody, aby bolo všetko ponorené.

007.JPG

Varíme na miernom ohni, pokiaľ všetka zelenina nie je celkom uvarená. A presne teraz skončilo prvé varenie Ribollity.

008.JPG

K zeleninovej polievke vysypeme polovicu uvarenej fazule.

009.JPG

Druhú polovicu rozmixujeme ponorným mixérom na hladkú kašu. Práve teraz sa nám zíde odložená voda z uvarenej fazule, kotrá nám uľahčí mixovanie.

010.JPG

Všetko spolu premiešame a necháme zovrieť, teda uvaríme polievku druhýkrát.

011.JPG

Čaká nás ešte tradičné dokončenie polievky. Potrebujeme k nemu chlieb (v Toskánsku používajú najmä biely, my sme použili náš vlastný, tmavý špaldový), cesnak, olej a parmezán.

012.JPG

Parmezán nastrúhame, alebo rozmixujeme v mixéri. Krajce chleba natrieme cesnakom a olejom a v rúre vyhriatej na dvesto stupňov pečieme päť až sedem minút.

013.JPG

No a konečne ideme servírovať. Do väčších misiek uložíme opečený cesnakový chlieb.

014.JPG

Zalejeme poriadne polievkou a vrch posypeme parmezánom a pokvapkáme olivovým olejom. Výdatná voňavá polievka, plná skvelej chuti je tiež dôkazom toho, že v Toskánsku proste vedia žiť.

015.JPG

Dobrú chuť.

016.JPG

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

KOMENTÁRE

Voliť proti Kotlebovi nebude bolieť

Ktovie, ako na voličov zapôsobí Klusov sľub vyčistiť úrady od rodinkárstva. Zdá sa totiž, že práve to im neprekáža v prípade ĽSNS.

DOMOV

Politický geograf Madleňák: Neviem, či v Lučenci poznajú Luntera či Mičeva

Extrémista Marian Kotleba ťaží v banskobystrickej župe aj zo slabej informovanosti tamojších voličov, hovorí pre SME politický geograf TIBOR MADLEŇÁK.

DOMOV

Nemýľte sa, toto nie je vaše Slovensko, zaznelo Kotlebovi pod oknom

Na to, aby zlo víťazilo, stačí, aby dobrí ľudia nerobili nič, pripomenul prezident Andrej Kiska.


Už ste čítali?