Varíme s medveďom - Plnená kelová hlava

Autor: Roman Daniel Baranek | 23.3.2014 o 12:00 | Karma článku: 14,30 | Prečítané:  8834x

Ani neviem, kedy ma tento recept napadol. Plnený kelový list máme naozaj veľmi radi a pripraviť ho v nejakej obmene, bola taká malá výzva. Potom, keď som na farmárskych trhoch videl tú veľmi peknú kelovú hlavu, tak sa mi to nejako celé pospájalo a vzniklo toto jedlo. Nenaplníme len jednotlivé listy, ale celú kelovú hlavu naraz.

Pripravíme si čo najzdravšiu, stredne veľkú hlavu kelu, ktorú naplníme klasickou obľúbenou plnkou. U nás sme teda použili pol kilogramu mletého mäsa, tridsať dekagramov ryže, vajíčko a cesnak.

Plnku okoreníme mletým čiernym korením, červenou paprikou, drvenou rascou a sušenou petržlenovou vňaťou.

DSCN6060.JPG

Všetky ingrediencie na plnku do kelovej hlavy spracujeme...

DSCN6068.JPG

... do čo najkompaktnejšej masy.

DSCN6073.JPG

Celú hlavu kelu dáme do vody, privedieme k varu a varíme štyridsať minút.

DSCN6066.JPG

Scedíme ju a necháme ju celkom vychladnúť.

DSCN6075.JPG

Kelové listy postupne olúpeme z hlavy, ale nesmieme ich oddeliť. Vytvoríme tým takú akoby kvetinu. Stredový hlúb vyrežeme.

DSCN6077.JPG

Z plnky vyrobíme guľku, ktorou nahradíme vyrezaný stred.

DSCN6081.JPG

Obalíme ju krajnými listami kelu a tie opäť obalíme plnkou.

DSCN6084.JPG

Znovu obalíme listami a znovu použijeme plnku. najlepšie to ide tak, že plnku medzi dlaňami roztlačíme na placku a tou potom obalíme listy.

DSCN6087.JPG

Nakoniec použijeme posledné kelové listy. Pre istotu sme hlavu oviazali kuchynským špagátom, ale nakoniec sa ukázalo, že to nebolo nutné.

DSCN6092.JPG

Pečieme v rúre vyhriatej na stosedemdesiat stupňov asi štyridsať minút.

DSCN6095.JPG

Takto pekne to vyzerá na reze.

DSCN6107.JPG

Ako prílohu sme si pripravili polentové hranolky. Z pol litra mlieka a dvoch decilitrov kukuričnej krupice pripravíme hustú polentu. V miske ju necháme celkom vychladnúť a stuhnúť.

Z masy nakrájame hranolky.

DSCN6097.JPG

V horúcom oleji ich vypražíme do zlatova.

DSCN6102.JPG

Voňavý a šťavnatý kúsok plnenej kelovej hlavy a výborné zvonku chrumkavé, zvnútra krémové polentové hranolky.

DSCN6109.JPG

Dobrú chuť.

DSCN6116.JPG

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

EKONOMIKA

Chaos okolo cien elektriny pokračuje. Koľko vlastne zaplatíte po novom?

Začiatkom roka v niektorých prípadoch stúpli ceny za elektrinu neúmerne. Po politickom tlaku preto z postu šéfa regulátora odstúpil Jozef Holjenčík.

KOMENTÁRE

Pozrite, čo sa stalo na Slovensku, hromží Trump pred kamerami

Preceňovanie utečeneckej témy odpútava pozornosť od úplatkov, kriminality.


Už ste čítali?