reklama

Varíme s medveďom - Francúzky zemiakový koláč so špargľou

Špargľa je ingrediencia, ktorú v našej kuchyni musíme privítať každý rok. S kamarátkou si potom píšeme, že už začal Spargelzeit a vlastne tak trochu súťažíme kto bude prvý. Dnešný recept je voľne inšpirovaný francúzskymi gratinovanými zemiakmi. Tam sa však používajú surové zemiaky. My sme to celé trochu viac poslovenčili.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (35)

Minuloročné špargľové recepty nájdete tu. Dnes sa trochu viac rozpíšeme o príprave tejto lahodnej zeleniny na ďalšie spracovanie.

Obrázok blogu

Bielu špargľu musíme pred použitím vždy dobre ošúpať. Šupka má podobnú štruktúru ako igelit a v jedle nepôsobí chutne.

Šúpať treba začať asi centimeter pod hlavičkou a ošúpať celú až do spodku.

Obrázok blogu

Špargľu uložíme do vhodnej misy tak, aby hlavičky boli zarovnané. Potom ostrým nožom zrežeme spodnú drevitú časť zo všetkých kusov naraz.

Obrázok blogu

Zviažeme kuchynskou niťou do úhľadného balíčka.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Do vody pridáme soľ a lyžičku cukru. Môžeme pridať aj odrezky a niekto dáva vyvariť aj šupky. Špargľový vývar potom scedíme a môžeme použiť na prípravu krémovej polievky.

Špargľu varíme tak, že hlavičky necháme trčať nad vodu. Zostanú potom delikátne naskus a môžeme ich použiť napríklad do šalátov.

Špargľu varíme desať až dvanásť minút. Necháme len mierne prebublávať, pretože prudký var by balíček zhodil a varil by sa celý. Po uvarení špargľu rozviažeme, necháme vychladnúť a môžeme používať ďalej.

Obrázok blogu

Na zemiakový koláč si pripravíme asi kilogram zemiakov uvarených v šupke, uvarenú na kúsky nakrájanú špargľu, tristo gramov syru s bielou plesňou, kúsok masla, tri vajíčka, veľkú smotanu, pol kilogramu čerstvých špenátových listov, soľ olej a čierne korenie.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Pekáč, alebo zapekaciu misu vymažeme maslom. Naukladáme vrstvu zemiakov nakrájaných na tenké kolieska. Posolíme, pokoreníme a potrieme olejom. Takto na seba naukladáme tri vrstvy zemiakov.

Obrázok blogu

V rúre vyhriatej na stoosemdesiat stupňov pečieme pätnásť až dvadsať minút.

Obrázok blogu

Na predpečené zemiaky naukladáme kúsky špargle, na kocky nakrájaný syr a nasekaný čerstvý špenát.

Obrázok blogu

Zalejeme smotanou, v ktorej sme rozhabarkovali vajcia s trochou soli.

Obrázok blogu

Pečieme ďalších dvadsať minút.

Obrázok blogu

Jemný a delikátny obed, v ktorom sa chuť špargle skvele spája s chuťou syra s bielou plesňou. Koláč je výborný aj za studena.

Obrázok blogu

Dobrú chuť.

Obrázok blogu
Roman Daniel Baranek

Roman Daniel Baranek

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  661
  •  | 
  • Páči sa:  693x

Prémioví blogeri

Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu