reklama

Varíme s medveďom - Mexické kura

Receptov, ktoré by boli inšpirované mexickou kuchyňou u nás na blogu veľa nemáme. Občas niečo s fazuľou a paradajkami, ale fakt je toho málo. Toto mexické kura nás oslovilo pri prezeraní webu. Najviac sa nám páčilo použitie dvoch pre mexickú kuchyňu veľmi typických ingrediencií, a to horkej čokolády a chilli. A spojenie to je naozaj veľmi vydarené.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (55)

Okrem jedného kuraťa budeme potrebovať aj dve väčšie cibule, dve farebné papriky, päť strúčikov cesnaku, jednu paradajkovú konzervu, pasírované paradajkové pyré, päťdesiat gramov horkej čokolády, jedno malé maslo, olej a chilli podľa chuti, či už vo forme papričky, alebo hotovej omáčky.

Jedlo okoreníme lyžičkou kurkumy pre ešte krajšiu farbu, lyžičkou červenej papriky, rímskym kmínom, čerstvo mletým čiernym a bielym korením a soľou.

Obrázok blogu

Kura naporciujeme (...ak chcete vidieť ako, pozrite si tu.) cesnak, cibuľu a papriku nasekáme. Maslo si prepustíme. (...aj postup ako prepustiť maslo nájdete v rovnakom recepte.)

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Naporciované kura osolíme a okoreníme čerstvo mletým korením.

Obrázok blogu

Na prepustenom masle a oleji zo všetkých strán opražíme kúsky kuraťa. Odložíme ich na teplé miesto.

Obrázok blogu

Do výpeku dáme nasekanú cibuľu a cesnak a speníme do sklovita.

Obrázok blogu

Pridáme nasekané farebné papriky, kurkumu s rímskym kmínom, mletou paprikou a osolíme. Za stáleho miešania prehrejeme, aby sa všetky ingrediencie spojili.

Obrázok blogu

Pridáme čokoládu (naozaj netuším načo sme ju strúhali, určite by sa perfektne rozpustila aj v kusoch :), chilli podľa chuti, paradajkovú konzervu aj pasírované paradajky.

Obrázok blogu

Privedieme k varu.

Obrázok blogu

Do omáčky vrátime kúsky kuraťa. Prikryjeme pokrievkou a dusíme buď na slabom plameni, alebo v rúre rozohriatej na stosedemdesiat stupňov približne štyridsaťpäť minút.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Kura na mexický spôsob je hotové.

Obrázok blogu

Ako prílohu sme si k nemu pripravili zeleninovú ryžu. Potrebujeme hrnček ryže, pol hrnčeka kukuričky, pol hrnčeka nasekanej papriky, pol hrnčeka nahrubo nastrúhanej mrkvy, pol hrnčeka nasekanej petržlenovej vňate, olej a soľ.

Obrázok blogu

Na oleji opražíme mrkvu.

Obrázok blogu

K mrkve pridáme papriku a petržlenovú vňať. Premiešame a prehrejeme.

Obrázok blogu

Pridáme ryžu a kukuričku.

Obrázok blogu

Opäť premiešame a prehrejeme.

Obrázok blogu

Zalejeme dvojnásobným množstvom vody k objemu ryže a posolíme. Prikryjeme a pomaly varíme, pokiaľ sa nevyvarí všetka voda a ryža sa neuvarí do mäkka. Hlavne na začiatku premiešame.

Obrázok blogu

Aj hotovú chladnucu zeleninovú ryžu občas zľahka premiešame vidličkou, aby ostali zrnká oddelené.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Hutná pikantná omáčka s jemnou dochuťou čokolády, mäkké šťavnaté kura a ľahká ryžová príloha. Skvelá kombinácia, ktorá nás zaujala a zmizla naozaj veľmi rýchlo.

Obrázok blogu

Dobrú chuť.

Obrázok blogu
Roman Daniel Baranek

Roman Daniel Baranek

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  661
  •  | 
  • Páči sa:  693x

Prémioví blogeri

Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu