reklama

Varíme s medveďom - Kura dusené na jablkách a špargli

Myslím, že všetky recepty so špargľou, ktoré sme na našom blogu uverejnili, boli bezmäsité. A asi by to aj tak zostalo, keby sa v našej kuchyni nestretlo naraz niekoľko kvalitných, čisto slovenských ingrediencii. Tou najdôležitejšou bolo asi kura z voľného domáceho chovu. V skutočnosti je chuť takéhoto kuracieho mäsa s "kuraťom z Tesca" neporovnateľná.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (21)

Okrem jedného kuraťa z voľného chovu sme pripravili ešte tri jabĺčka zo sadov v Dunajskej Lužnej, záhorácku bio špargľu, mladú cibuľu od pestovateľa z Nových zámkov a jedno jablčnô sajder. Všetky tieto ingrediencie môžeme samozrejme kúpiť aj niekde, kde sú všetky spolu na jednom mieste, v chuti bude ale určite rozdiel.

Tieto ingrediencie sú doplnené jednou, ktorá so Slovenskom nemá spoločné vôbec nič, ale na celkové dotvorenie chuti bola veľmi dôležitá. Osem lyžíc kvalitnej slanej sójovej omáčky.

Z korenín sme použili len soľ a čierne korenie a oboma sme naozaj šetrili.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Kura naporciujeme. Priamo do receptu použijeme len prsia a stehná. Podrobnejší postup o porciovaní nájdete tu. Kuracie kúsky jemne posypeme mletým čiernym korením.

Obrázok blogu

Zvyšok kuraťa samozrejme nevyhodíme. Pridáme k nemu zeleninu a pár zrniečok čierneho korenia a pripravíme vývar. Ak potrebujete, podrobnejší postup je tu v recepte nižšie. Kým sa nám vývar pripraví, očistíme špargľu, nakrájame ju na kúsky na vidličku, jablká nakrájame na štvrtiny, olúpeme ich a zbavíme ich jadrinca.

Obrázok blogu

Mladú cibuľku nasekáme a na oleji ju zľahka opražíme. Pridáme len malé množstvo soli, pretože slanosť dodá hlavne sójová omáčka.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Porozkladáme kúsky kuraťa.

Obrázok blogu

Na kura rozhádžeme očistenú špargľu.

Obrázok blogu

Rozložíme jablká.

Obrázok blogu

Zalejeme najprv sajderom a potom vývarom tak, aby hladina tekutiny dosahovala k jablkám. Pridáme sójovú omáčku, zakryjeme pokrievkou a vložíme do rúry rozohriatej na stodvadsať stupňov na jeden a pol až dve hodiny.

Obrázok blogu

Jedlo počas prípravy nemiešame.

Obrázok blogu

Skúšali sme niekoľko príloh. Z klasicky slovenských by sa najviac hodil asi len kúsok kvalitného chleba, ale vyskúšali sme aj veľmi jednoduchý kus kus a bola to výborná kombinácia.

Kus kus vysypeme do misky. Zalejeme horúcim kuracím vývarom tak, aby hladina bola asi prst nad kus kusom. osolíme, misku prikryjeme a necháme päť minút postáť. Na oleji opražíme mladú cibuľku, pridáme lyžicu červenej papriky, opražíme a vylejeme do kus kusu. Premiešame vidličkou.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Jedlo má vynikajúcu a jemnú chuť použitých surovín, kuracie mäso prípravou pri nízkej teplote zostalo šťavnaté a krehké.

Obrázok blogu

Dobrú chuť.

Obrázok blogu
Roman Daniel Baranek

Roman Daniel Baranek

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  661
  •  | 
  • Páči sa:  693x

Prémioví blogeri

Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu