reklama

Varíme s medveďom - Plnené cícerové palacinky pre vegánov aj bezlepkáčov

Cícerová múka nie je u nás veľmi rozšírená. Ja som ju prvýkrát v kuchyni použil pred približne dvadsiatimi rokmi vo Švédsku, kde ma naučili, že vo vegánskej kuchyni ňou nahrádzajú vajíčka. Pamätám si, že som pripravoval zapekaný karfiol a tá cícerová múka fungovala skvele.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (20)

Dnes si z nej vyskúšame pripraviť palacinky naslano. Na samotné palacinky budeme potrebovať len málo ingrediencií. Liter čistej vody, tridsať dekagramov cícerovej múky, jeden stredne veľký zemiak, kypriaci prášok do pečiva (od istého času už používame len bio z vínneho kameňa), lyžičku tymianu a soľ.

Palacinky sa dajú spraviť aj tak, že použijete len cícerovú múku a vodu. Sú potom chrumkavejšie a nedajú sa ohýbať ani rolovať. Pre dosiahnutie vláčnosti sa zvykne pridávať zemiakový škrob, ale keďže my sme robili slanú verziu, rozhodli sme sa nahradiť škrob surovým zemiakom a fungovalo to podobne.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ostatné ingrediencie na obrázku sú vlastne na náplň do palaciniek. Použili sme tofu, čierne olivy, pastu zo sušených paradajok (ak ju nevieme zohnať, alebo aj kôli cene jednoducho rozmixujeme sušené pardajky naložené v oleji), šampiňóny, cibuľu, červenú papriku, soľ a trochu oleja.

Plnku ochutíme trochou rímskej rasce, mletého čierneho korenia, oregana, sladkej mletej papriky a posolíme.

CP1
CP1 

Začneme palacinkami. Do vody pridáme tymian, soľ a nastrúhaný zemiak.

CP
CP 

Rozmixujeme tyčovým mixérom dohladka.

CP
CP 

Metličkou vmiešame kypriaci prášok a cícerovú múku. Treba si uvedomiť, že cícerová múka neobsahuje lepok, preto bude palacinkové cesto na pohľad redšie. Veľmi rýchle však zistíme, že čiastočky cíceru sa na spodku nádoby, alebo v naberačke usádzajú v hrubej vrstve. Zmes preto treba pri každom naberaní poriadne premiešať. Po premiešaní je ale všetko v poriadku. Ak necháte cesto trochu odstáť, palacinky sa budú robiť oveľa ľahšie.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
CP
CP 

Robíme ich trochu menšie než tie klasické, pretože sa trochu viac trhajú. Pri veľkosti aká je na obrázku, to ale ide absolútne bez problémov. Cesto nalievame na rozpálenú, olejom vymastenú panvicu, krúživým pohybom, lebo sa zároveň trochu ťažšie rozlieva po panvici v porovnaní s klasickým cestom z obilnej múky.

CP
CP 

Klasickým spôsobom ich vypražíme z oboch strán do zlatova.

CP
CP 

Hotové odložíme na teplé miesto, necháme odstáť, budú sa menej lámať a pripravíme si náplň. Ak do palaciniek nepridáme soľ, môžeme vyskúšať akúkoľvek obľúbenú sladkú plnku (v alžbetinej poradni som sa dozvedel, že do palaciniek je najlepšia nutela :).

SkryťVypnúť reklamu
reklama
cp
cp 

My sme si vymysleli plnku z nádychom Talianska, ale je to fakt celkom na vás. Nasekáme žampiňóny a cibuľu, Olivy rozmixujeme na pastu a tofu nastrúhame na jemnom strúhade.

CP2
CP2 

Na troche oleja speníme cibuľu a pridáme červenú papriku. Všetko popražíme a pridáme olivy, sušené paradajky a žampiňóny. Ochutíme rímskym kmínom, oreganom, mletým čiernym korením a posolíme.

CP3
CP3 

Pridáme dva deci vody a prikryté dusíme do zmäknutia hríbov.

CP
CP 

Následne na zmes nasypeme nastrúhané tofu, premiešame a podľa chuti jemne dosolíme či dochutíme sojovou omáčkou.

CP
CP 

Všetko spolu ešte prehrejeme. Ak budeme mať pocit, že je plnka suchá, tofu pije tekutinu, pokojne pridáme decko vody. Plnka je hotová a stačí už len naplniť palacinky.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Predpokladám, že si dokážete predstaviť nespočetné množstvo ďaľších nápní podobne ako pri bežných palacinkách. Samozrejme dovolené je všetko, čo vám chutí. Jediný rozdiel je v opatrnejšej práci z palacinkami, ale sami uvidíte, že trochu praxe robí divy. :)

CP
CP 

Palacinky majú skvelú textúru, sú tak akurát mäkké a zároveň chrumkavé, náplň nám pripomenula letné dovolenkovanie a jednoduchý svieži paradajkový šalát s mladou cibuľkou to celé výborne dopĺnil.

CP
CP 

Dobrú chuť.

CP
CP 
Roman Daniel Baranek

Roman Daniel Baranek

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  661
  •  | 
  • Páči sa:  693x

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu