Varíme s medveďom - Čerešne

Autor: Roman Daniel Baranek | 22.6.2014 o 12:00 | Karma článku: 11,06 | Prečítané:  7834x

Takú úžasnú úrodu čerešní, akú máme na Slovensku, sme nemali už roky. V sobotu som stál u kamošky v záhrade a rovno zo stromu som jedol obrovské, šťavnaté, karmínovo červené a sladké čerešne. A nemusel som sa ani natiahnuť. Boli jednoducho úžasné a ja som premýšľal, že by sa oplatilo nájsť nejaké recepty, v ktorých by som ich mohol použiť.

Nakoniec sme sa rozhodli uvariť dve jedlá s čerešňami. Hlavné jedlo a dezert. Jediný problém bol prestať ich jesť a doniesť niečo domov. Podarilo sa.

Panenka s čokoládovo čerešňovou omáčkou

Okrem bravčovej panenky budeme potrebovať ešte čerstvo mleté čierne korenie, chilli, soľ, olej, cibuľu, dva a pol decilitra vývaru, tridsať dekagramov kvalitnej horkej čokolády a hrsť vykôstkovaných čerešní.

Pracovnú dosku posypeme soľou a pridáme čierne korenie a chilli. V tejto suchej zmesi obalíme kusy panenky.

Takto ochutené panenky odložíme do chladničky.

Na oleji opražíme nadrobno nasekanú cibuľu. Musí skaramelizovať až do zlatohnedej farby. Pridáme vývar, soľ, korenie a poriadne chilli. Privedieme k varu a rozmixujeme dohladka. Vsypeme vykôstkované čerešne a všetko spolu varíme ešte asi päť minút.

Pridáme nalámanú čokoládu a hneď odstavíme z ohňa. Za stáleho miešania necháme čokoládu v horúcej omáčke rozpustiť a odložíme do tepla.

Na grilovacej panvici opražíme panenku minútu z každej strany.

Dáme na plech vystlaný papierom na pečenie a v rúre vyhriatej na stosedemdesiat stupňov pečieme sedem až desať minút.

Vytiahneme z rúry a necháme prikryté alobalom ešte päť minút odpočívať. Potom panenku nakrájame na asi centimetrové kolieska. Panenka nesmie byť ani surová, ani prepečená. Mäso musí byť jemne ružové a šťavnaté.

Ako príloha sa hodí napríklad čerstvá bageta. My sme panenku podávali s krémovou polentou so syrom. Šťavnaté krehké mäso s horko-slano-pikantnou omáčkou, ktorú skvele doplňujú sladké čerešne.

Kokosovo arašidový koláč s čerešňami

Jednou z ingrediencií v tomto recepte je arašidové maslo. Samozrejme ho môžeme kúpiť hotové, alebo ho môžeme vyrobiť doma sami. Potrebujeme dvadsať dekagramov lúpaných nesolených arašidov, dve až štyri lyžice oleja, mixér a trochu trpezlivosti. Proste to všetko vymixujeme v mixéri na hladkú kašu.

Na prípravu koláča budeme potrebovať klasické koláčové cesto. Dvadsať dekagramov hladkej múky (my sme použili celozrnnú) desať dekagramov masla, jedno vajíčko a lyžicu vanilkovej esencie. Všetko spolu vymiesime a necháme v chladničke. Okrem cesta si pripravíme jednu väčšiu konzervu kokosového mlieka, tri kopcovité lyžice arašidového masla, dve vajíčka a hrsť vykôstkovaných čerešní.

Cesto roztlačíme do koláčovej formy a v rúre vyhriatej na stosedemdesiat stupňov pečieme asi sedem minút.

Zatiaľ pripravíme náplň. V mise zmiešame kokosové mlieko, arašidové maslo a vajíčka. Ak chcete koláč sladší môžete pridať cukor, ale naozaj to nebolo treba.

Náplň vylejeme na predpečené cesto. Rovnomerne povkladáme vykôstkované čerešne.

Vložíme do rúry vyhriatej na stosedemdesiat stupňov a pečieme trinásť až pätnásť minút. Nevadí ak sa náplň trochu "trasie". Stuhne ako bude chladnúť.

Po vychladnutí koláč vyberieme z formy a môžeme rovno krájať.

Voňavý, jemne sladký krémový koláč so šťavnatými čerešňami je výborný dezert bez pridaného cukru.

Dobrú chuť.

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

KOMENTÁRE

Voliť proti Kotlebovi nebude bolieť

Ktovie, ako na voličov zapôsobí Klusov sľub vyčistiť úrady od rodinkárstva. Zdá sa totiž, že práve to im neprekáža v prípade ĽSNS.

SVET

Na koncerte v Manchestri malo dôjsť k výbuchom, hlásia obete

Po koncerte Ariany Grande počuli fanúšikovia výbuch, polícia potvrdila niekoľko obetí.

DOMOV

Politický geograf Madleňák: Neviem, či v Lučenci poznajú Luntera či Mičeva

Extrémista Marian Kotleba ťaží v banskobystrickej župe aj zo slabej informovanosti tamojších voličov, hovorí pre SME politický geograf TIBOR MADLEŇÁK.


Už ste čítali?