Okrem samotných paprík (najlepšie sa hodia kápie, použili sme osem skutočne veľkých kusov) si pripravíme asi tridsať dekagramov červených fazulí, cibuľu, balkánsky syr, petržlenovú vňať, biely jogurt a vajíčka.
jedlo okoreníme soľou, mletým čiernym korením a saturejkou, alebo čubricou.
Cez noc nabobtnalú fazuľu dáme do dostatočného množstva vody a uvaríme celkom do mäkka, vodu z varenia si odložíme. Predstavte si, že nám sa fazuľu uvariť nepodarilo. Ani po celodennom namočení a viac ako troj hodinovom varení nezmäkla. Preto sme nakoniec použili dve veľké konzervy červenej fazule a bolo to veľmi praktické. Použili sme aj nálev, ktorý sme zriedili vodou.
Z paprík vyrežeme stopku spolu s jadrincom, cibuľu a petržlenovú vňať nasekáme nadrobno a balkánsky syr nastrúhame na hrubo.
Uvarenú fazuľu roztlačíme roztláčadlom na zemiaky. Nemusíme z nej spraviť úplnú kašu. Je lepšie, ak sa v roztlačenej fazuli nachádzajú aj malé kúsky. Plnka bude mať príjemnú štruktúru.
Na panvici zohrejeme olej a opražíme na ňom nasekanú cibuľu. Pridáme fazuľu, čubricu (alebo saturejku), čierne mleté korenie a nasekanú petržlenovú vňať. Premiešame a prehrejeme.
Pridáme ešte nastrúhaný balkánsky syr, opäť poriadne premiešame. Len veľmi jemne osolíme, pretože balkánsky syr je dosť slaný a plnka do paprík je hotová.
Paprikové lusky naplníme.
Papriky rozložíme do veľkého plechu a zalejeme vodou s fazule. Prikryté pečieme v rúre rozohriatej na stosedemdesiat stupňov asi dvadsať minút.
Odokryjeme, prilejeme vodu, a odokryté pečieme ďalších dvadsať minút.
Vajíčka a biely jogurt vymiešame a mierne osolíme. Vylejeme na vrch na papriky.
Zapekáme ešte posledných dvadsať minút a je hotovo.
Podávame s lyžicou bieleho jogurtu a čerstvým chlebom. Hutné a pritom ľahké jedlo s podmanivou vôňou Balkánu sa výborne hodí na horúce dni. Môžeme podávať aj studené.
Dobrú chuť.