Varíme s medveďom - Obrátený ovocný koláč

Autor: Roman Daniel Baranek | 21.9.2014 o 12:00 | Karma článku: 11,48 | Prečítané:  7785x

Dnes to bude naozajstná rýchlovka. Jednoduchý recept sme pripravili na požiadanie viacerých diabetikov. Len hneď na úvod pripomínam, že tento recept je vhodný pre diabetes druhého typu. Pre zloženie stravy ako pomôcka môže slúžiť zjednodušené pravidlo: Jedzte mäso so zeleninou, prílohy maximálne v množstve tretiny bežnej porcie. Ja si ale občas nejaký ten múčnik dať potrebujem. Dnešný recept je ukážkou toho, po čom vtedy siaham.

Práve teraz je skvelý čas pre ovocie, zrelé, šťavnaté a sladké. Použite akékoľvek, aké máte radi, dôležité je len to, aby bolo zrelé. Spolu sme ho potrebovali asi jeden a pol kilogramu. K tomu pridáme jedny diabetické sušienky. Tu trochu odbočím.  So sladkosťami pre diabetikov, ktoré sú bežne dostať na slovenskom trhu, to určite netreba preháňať. Najčastejšie sú sladené fruktózou a to nie je práve tá najlepšia a najzdravšia alternatíva cukru. Nakoniec si pripravíme ešte jedno hotové lístkové cesto a jedno vajíčko. Lístkové cesto obsahuje v podstate len múku, tuk a žiadny cukor. Biela múka síce nie je najvhodnejšia, ale v tomto rozváľanom lístkovom ceste je jej len okolo stopäťdesiat gramov a tuk navyše pomáha znížiť glykemický index celého jedla.

Je to naozaj veľmi jednoduché. Ovocie nakrájame na menšie kúsky.

Diabetické sušienky rozmixujeme, či nastrúhame na strúhanku a pomiešame s nakrájaným ovocím.

Cesto rozbalíme, prikryjeme ním ovocie a boky zahneme tak, aby vytvorili misku. Do tejto našej štvorcovej zapekacej misy sme nepoužili ani jedno celé cesto. Povrch natrieme rozšľahaným vajíčkom a popicháme vidličkou.

Pečieme v rúre vyhriatej na stosedemdesiat stupňov dvadsať minút. Vtedy sa napríklad slivky skoro celkom rozvaria, ale jablká zostanú ešte trochu chrumkavé. Ak chceme ovocie mäkšie, pridáme ešte desať minút.

Z tohto množstva odporúčam minimálne šesť porcií. Na vrch ešte lyžicu bieleho gréckeho jogurtu a jednoduchý svieži ovocný koláč je hotový. Výborný je teplý aj celkom vychladnutý v chladničke.

Dobrú chuť.

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

Nadhľad Matie Lenickej

Radi by sme mali istotu, že ráno ešte bude svetlo

Rozumieme, komu najviac nahráva a vyhovuje Kiskova kauza. Veríme, že ju vyrieši so cťou.

Komentár Petra Schutza

Gajdošovi sa veriť nedá, pre Danka

V Smer-SNS-Híd je kapitán veľkým pánom.

EKONOMIKA

Do Moricových železničných opravovní vstupuje nový investor

Budamar získa tretinu v ŽOS Vrútky, čo sú tretie najväčšie opravovne. Sľubuje si od toho úsporu na opravách lokomotív a tisícky vagónov.


Už ste čítali?