Varíme s medveďom - Sformato so špenátom a ricottou

Autor: Roman Daniel Baranek | 5.10.2014 o 12:00 | Karma článku: 11,45 | Prečítané:  7119x

Tento recept pochádza z môjho obľúbeného Toskánska. Sformato mi prekladače preložili ako flan, ale podľa mňa je to len nejaký jeho vzdialený príbuzný. Hlavnou ingredienciou vo flane sú vajíčka, tie však pri sformato  len pomáhajú spojiť ingrediencie dohromady. Možno sa to trochu podobá na klasický francúzsky nákyp, ten je ale proti tomuto receptu nadýchanejší a ľahší, pretože vajíčka sa šľahajú a z bielkov sa robí sneh. Nakoniec sme sa rozhodli nechať receptu originálny taliansky názov - Sformato.

Základnými ingredienciami je jeden kilogram čerstvého špenátu, jeden kilogram ricotty, päť vajec a desať dekagramov strúhaného parmezánu.

Na okorenenie použijeme soľ, cesnak, strúhaný muškátový oriešok a čerstvo namleté čierne korenie.

Okrem toho budeme potrebovať ešte oriešok masla a dve lyžice strúhanky na vytretie a vysypanie formy na pečenie.

Špenátové listy umyjeme a vložíme do mierne osolenej vriacej vody. Necháme ich asi tridsať sekúnd až minútu povariť. Potom ich vyberieme dierovanou naberačkou a odložíme. Listov je poriadne veľa u nás sme ich varili na štyri krát.

Zvädnuté vychladnuté listy poriadne vyžmýkame a nasekáme ich na drobnejšie.

Do ricotty pridáme soľ, rozotrený cesnak, korenie a parmezán. My sme na koniec pridali aj trochu sušeného chili. Po jednom zašľaháme vajíčka.

Vmiešame nasekaný špenát.

Formu na veniec vymažeme maslom a vysypeme strúhankou. My ešte pre istotu vždy vystelieme dno formy papierom na pečenie.

Do formy rovnomerne rozmiestnime ricottovo špenátovú masu. Všetko uhladíme a vyrovnáme.

Pečieme v rúre rozohriatej na stopäťdesiat stupňov asi štyridsaťpäť až päťdesiat minút. Sformato sa síce trochu zdvihne, ale potom znova spadne späť. Vajíčka, ktoré neboli vyšľahané totiž objem neudržia.

Necháme vychladnúť a vyklopíme z formy.

Môžeme podávať teplá aj studené. Výborné je ako predjedlo, ako hlavné jedlo so zeleninou alebo šalátom a veľmi dobre sa hodí aj ako príloha ku grilovanému mäsu.

Dobrú chuť.

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

EKONOMIKA

Chaos okolo cien elektriny pokračuje. Koľko vlastne zaplatíte po novom?

Začiatkom roka v niektorých prípadoch stúpli ceny za elektrinu neúmerne. Po politickom tlaku preto z postu šéfa regulátora odstúpil Jozef Holjenčík.

KOMENTÁRE

Pozrite, čo sa stalo na Slovensku, hromží Trump pred kamerami

Preceňovanie utečeneckej témy odpútava pozornosť od úplatkov, kriminality.


Už ste čítali?