Varíme s medveďom - Mandarínkový koláč podľa Nigelly

Autor: Roman Daniel Baranek | 19.10.2014 o 12:00 | (upravené 27.10.2014 o 12:55) Karma článku: 10,75 | Prečítané:  18342x

Nigella Lawson je moja kráľovná múčnikov. Jej recepty na rýchle koláče patria k naším najobľúbenejším. Tento dnešný je prirodzene bezlepkový, má svoj základ v talianskej kuchyni a my sme pripravili jeho diabetickú verziu. Hlavnou ingredienciou sú mandarínky, ktoré použijeme celé. Preto sa pri nákupe treba presvedčiť, že pochádzajú z krajín EU. Tu je totiž zakázané chemicky ošetrovať kôru citrusových plodov. Používa sa len vosk, takže ovocie stačí umyť v teplej vode a poriadne utrieť.

Pripravíme si pol kilogramu mandaríniek, dvestopäťdesiat gramov mandľovej múky, šesť vajec, dve lyžičky prášku do pečiva a cukor...

Tu na chvíľu odbočíme. S náhradami cukru sa musíme trochu pohrať. Každé sladidlo chutí trochu inak a treba skúsiť čo komu vyhovuje. Ja napríklad veľmi dobre znášam Stéviu, ale absolútne mi nechutí xylitol. Vždy je lepšie používať sladidlá na prírodnej báze. U nás najčastejšie používame Stéviu, sladidlá na báze Erythritolu a kokosový cukor. Aj keď použijeme náhradné sladidlo, nikdy to nepreháňajme. Naučme sa s nimi šetriť rovnako ako so soľou. My sme do celého tohto koláča použili len sto gramov kokosového cukru.

Mandarínky dáme do hrnca s vodou, privedieme k varu a varíme dve hodiny.

Potom ich vyberieme dierkovanou naberačkou a necháme celkom vychladnúť. Tak a najprácnejšiu časť receptu máme za sebou. Je dobré si mandarínky pripraviť deň vopred.

Ak majú mandarínky jadierka, rozrežeme ich a jadierka vyberieme. Studené uvarené mandarínky rozmixujeme na kašu.

Pridáme cukor, mandľovú múku, vajíčka a prášok do pečiva.

Všetko spolu rozmixujeme na čo najhladšiu hmotu.

Tortovú formu vystelieme papierom na pečenie. Vlejeme do nej cesto a pečieme v rúre vyhriatej na stoosemdesiat stupňov približne tridsať až tridsaťpäť minút. Otestujeme špáradlovým testom.

Koláč necháme celkom vychladnúť. A vlastne je hotovo, hoci my sme sa ešte trochu pohrali. Pripravili sme na koláč aj  polevu.

K mandarínkam sa skvele hodí biela čokoláda. Roztopíme jednu bielu dia čokoládu a zmiešame ju s dvestopäťdesiatimi gramami mascarpone.

Krém natrieme na koláč a môžeme ozdobiť vidličkou. Necháme ešte poriadne vychladnúť v chladničke.

Jednoduchý, voňavý na svoj spôsob prípravy prekvapivo jemný koláč je veľmi ľahký. Dlho vydrží čerstvý a šťavnatý. Je vhodný aj pre celiatikov a má naozaj úžasnú chuť aj vôňu.

Dobrú chuť.

 

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

KOMENTÁRE

Voliť proti Kotlebovi nebude bolieť

Ktovie, ako na voličov zapôsobí Klusov sľub vyčistiť úrady od rodinkárstva. Zdá sa totiž, že práve to im neprekáža v prípade ĽSNS.

DOMOV

Politický geograf Madleňák: Neviem, či v Lučenci poznajú Luntera či Mičeva

Extrémista Marian Kotleba ťaží v banskobystrickej župe aj zo slabej informovanosti tamojších voličov, hovorí pre SME politický geograf TIBOR MADLEŇÁK.

DOMOV

Nemýľte sa, toto nie je vaše Slovensko, zaznelo Kotlebovi pod oknom

Na to, aby zlo víťazilo, stačí, aby dobrí ľudia nerobili nič, pripomenul prezident Andrej Kiska.


Už ste čítali?