Varíme s medveďom - Kačacie prsia s gaštanovou omáčkou

Autor: Roman Daniel Baranek | 26.10.2014 o 12:00 | Karma článku: 11,00 | Prečítané:  10523x

Gaštany sú vynikajúca jesenná ingrediencia. Keď sme boli deti, boli pečené gaštany jednou z krás jesene. Dodnes ich máme najradšej len jednoducho upečené. Pri inom spracovaní ich asi najviac používame do dezertov. Už dávno sme chceli vyskúšať gaštanovú omáčku, ktorá sa podáva k divine, alebo červenému hydinovému mäsu a keď sme dostali za tašku čerstvo naoberaných gaštanov, nastal ten správny čas.

U nás gaštany nepečieme v rúre. Narežeme ich a vložíme do hlbokej panvice s pokrievkou. Pridáme deciliter vody, prikryjeme tak, aby zostala malá štrbina. Necháme vodu vyvariť, potom prikryjeme celkom a ďalej opekáme na ohni stiahnutom tak na tretinu. Spolu to trvá štyridsať až štyridsaťpäť minút. Necháme trochu vychladnúť a môžeme šúpať a jesť.

Na recept budeme potrebovať asi desať dekagramov našúpaných gaštanov, dva decilitre vývaru, na osobu jeden kus kačacích pŕs (najlepšie s kožou), cibuľu a šťavu z jedného pomaranča.

Jedlo okoreníme soľou, čerstvo mletým čiernym korením a bobkovým listom.

Kožu spolu s tukom na kačacích prsiach narežeme na štvorčeky. Celé prsia osolíme a okoreníme.

Na horúcom oleji prsia osmažíme najprv kožou dolu asi päť minút. Potom ich obrátime a smažíme ďalšie dve minúty.

Preložíme ich do pekáčika (my sme ho vystlali papierom na pečenie), prelejeme väčšinou výpeku a pečieme v rúre vyhriatej na dvesto stupňov osem až pätnásť minút. Za osem minút budú prsia v strede ešte tmavoružové, za desať minút ich upečieme na médium a za pätnásť minút ich prepečieme celkom, ale zároveň ešte nestihnú vyschnúť a stvrdnúť. Mäso vyberieme z rúry a necháme prikryté päť minút odpočívať.

Počas pečenia a odpočívania mäsa si pripravíme omáčku. Do výpeku, ktorý zostal v panvici, pridáme nasekanú cibuľu.

Opražíme ju, pridáme soľ, korenie, bobkový list, vývar (ak nemáme, musíme sa uspokojiť s bujónom z kocky, alebo len vodou) a šťavu z pomaranča. Privedieme k varu a varíme päť minút.

Pridáme olúpané gaštany (niekoľko pekných celých kusov si odložíme bokom) a varíme ďalších päť minút.

Vyberieme bobkový list a všetko rozmixujeme na hladkú omáčku. Mala by byť hustejšia, ale ak sa nám zdá príliš hustá, prilejeme trochu vody. Ak je potrebne, dosolíme, ale pravdepodobne to bude zbytočné.

Podávame so zeleninovou kašou (v našom prípade to bola zelerovo zemiaková), prípadne ešte dozdobíme celými ošúpanými pečenými gaštanmi, ktoré budú príjemnou chuťovou bodkou. Príjemná sladkastá chuť gaštanov a kyslá dochuť pomarančovej šťavy v omáčke sa skvele hodila k chrumkavým a šťavnatým kačacím prsiam.

Dobrú chuť.

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

PLUS

Najdlhšia bytovka na svete je vo Viedni a má meno po Marxovi. Je radosť v nej žiť

Nie je špinavá ani nebezpečná, hoci sú v nej sociálne byty. Nezamestnaní v nej bývajú vedľa profesorov.

PLUS

V kráľovstve polievok sa držková nevarí

Do niekoľkých hrncov naložili Bratislavčania svojho tvorivého ducha.


Už ste čítali?