Varíme s medveďom - Oškvarkové pagáče

Autor: Roman Daniel Baranek | 16.11.2014 o 12:00 | Karma článku: 10,79 | Prečítané:  17675x

Oškvarkové pagáče. Klasický recept pochádzajúci z Maďarska, už dávno zľudovel aj u nás na Slovensku. Toto slané pečivo sa určite ani nepribližuje k ničomu, čo by sme mohli nazvať zdravou výživou či diétou. Ale je proste výborné.

Na cesto si pripravíme štyridsať dekagramov hladkej múky, štyridsať dekagramov polohrubej múky, desať dekagramov masti, jeden zemiak uvarený v šupke a postrúhaný, jedno vajíčko, jednu malý kyslú smotanu a kvások (do dvoch decilitrov teplého mlieka pridáme lyžičku cukru, rozdrobíme kocku kvasníc a necháme na teple pokiaľ kvások nevzíde)

Okrem toho budeme potrebovať ešte dvadsať dekagramov mletých oškvarkov, soľ a vajíčko na potretie pagáčov.

Zo všetkého okrem oškvarkov ypracujeme hladké mäkké cesto a necháme ho hodinu kysnúť. 

Vyvaľkáme ho na hrúbku jeden až jeden a pol centimetra a rovnomerne potrieme mletými oškvarkami. Podľa chuti ešte celý povrch posolíme.

Po šírke zložíme na tretiny.

Povrch opäť potrieme mletými oškvarkami a osolíme.

A znova zložíme na tretiny. Vznikne malý balíček, ktorý necháme dvadsať minút odpočívať aby cesto znova nakyslo. Najlepšie je to spraviť tak, že cesto ne doske prikryjeme veľkou misou.

Postup vaľkania a prekladania cesta opakujeme tri krát. S cestom pracujeme opatrne a zľahka, pretože chceme zachovať jednotlivé vrstvy oddelené oškvarkami.  Po poslednom dvadsaťminútovom kysnutí balíčku z cesta, ho znova rozvaľkáme. Vidličkou na povrchu vytvoríme vzor malých štvorčekov.

Povykrajujeme pagáče.

Rozložíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie, necháme pol hodinu kysnúť a potrieme osoleným vajíčkom.

Pečieme v rúre vyhriatej na dvesto stupňov približne pätnásť minút.

Chrumkavé pagáče sa hodia ako príloha k desiatovým polievkam, alebo len tak na párty či k televízoru.

Ešte si ukážeme malý tip, čo spraviť s cestom, ktoré zostalo po vykrajovaní pagáčov.

Premiesime ho, necháme pol hodiny kysnúť a rozvaľkáme na polcentimetrovú placku. Nakrájame trojuholníky, ktoré môžeme naplniť akoukoľvek obľúbenou plnkou. Hodí sa údenina, syr, zelenina...

Zvinieme na trojuholníčky, necháme dvadsať minút odstáť a potrieme vajíčkom.

Pečieme v rúre vyhriatej na dvesto stupňov asi pätnásť minút.

Dobrú chuť.

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

PLUS

YouTuber GoGo: Mladí už nepozerajú večerné správy

Daniel Štrauch je najúspešnejší slovenský youtuber. Jeho tvorbu sleduje skoro 1,6 milióna ľudí na Slovensku a v Česku.

KOMENTÁRE

Čo spravili české večery s Putinom a dvadsať klamstiev

Aj českí diváci mohli sledovať Stona s Putinom.

ŽENA

Porodila doma: Verila som, že telo nepôjde samo proti sebe

Matka opisuje priebeh domáceho pôrodu svojej dcéry.


Už ste čítali?