Varíme s medveďom - Oškvarkové pagáče

Autor: Roman Daniel Baranek | 16.11.2014 o 12:00 | Karma článku: 10,79 | Prečítané:  17455x

Oškvarkové pagáče. Klasický recept pochádzajúci z Maďarska, už dávno zľudovel aj u nás na Slovensku. Toto slané pečivo sa určite ani nepribližuje k ničomu, čo by sme mohli nazvať zdravou výživou či diétou. Ale je proste výborné.

Na cesto si pripravíme štyridsať dekagramov hladkej múky, štyridsať dekagramov polohrubej múky, desať dekagramov masti, jeden zemiak uvarený v šupke a postrúhaný, jedno vajíčko, jednu malý kyslú smotanu a kvások (do dvoch decilitrov teplého mlieka pridáme lyžičku cukru, rozdrobíme kocku kvasníc a necháme na teple pokiaľ kvások nevzíde)

Okrem toho budeme potrebovať ešte dvadsať dekagramov mletých oškvarkov, soľ a vajíčko na potretie pagáčov.

Zo všetkého okrem oškvarkov ypracujeme hladké mäkké cesto a necháme ho hodinu kysnúť. 

Vyvaľkáme ho na hrúbku jeden až jeden a pol centimetra a rovnomerne potrieme mletými oškvarkami. Podľa chuti ešte celý povrch posolíme.

Po šírke zložíme na tretiny.

Povrch opäť potrieme mletými oškvarkami a osolíme.

A znova zložíme na tretiny. Vznikne malý balíček, ktorý necháme dvadsať minút odpočívať aby cesto znova nakyslo. Najlepšie je to spraviť tak, že cesto ne doske prikryjeme veľkou misou.

Postup vaľkania a prekladania cesta opakujeme tri krát. S cestom pracujeme opatrne a zľahka, pretože chceme zachovať jednotlivé vrstvy oddelené oškvarkami.  Po poslednom dvadsaťminútovom kysnutí balíčku z cesta, ho znova rozvaľkáme. Vidličkou na povrchu vytvoríme vzor malých štvorčekov.

Povykrajujeme pagáče.

Rozložíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie, necháme pol hodinu kysnúť a potrieme osoleným vajíčkom.

Pečieme v rúre vyhriatej na dvesto stupňov približne pätnásť minút.

Chrumkavé pagáče sa hodia ako príloha k desiatovým polievkam, alebo len tak na párty či k televízoru.

Ešte si ukážeme malý tip, čo spraviť s cestom, ktoré zostalo po vykrajovaní pagáčov.

Premiesime ho, necháme pol hodiny kysnúť a rozvaľkáme na polcentimetrovú placku. Nakrájame trojuholníky, ktoré môžeme naplniť akoukoľvek obľúbenou plnkou. Hodí sa údenina, syr, zelenina...

Zvinieme na trojuholníčky, necháme dvadsať minút odstáť a potrieme vajíčkom.

Pečieme v rúre vyhriatej na dvesto stupňov asi pätnásť minút.

Dobrú chuť.

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

KOMENTÁRE

Voliť proti Kotlebovi nebude bolieť

Ktovie, ako na voličov zapôsobí Klusov sľub vyčistiť úrady od rodinkárstva. Zdá sa totiž, že práve to im neprekáža v prípade ĽSNS.

DOMOV

Politický geograf Madleňák: Neviem, či v Lučenci poznajú Luntera či Mičeva

Extrémista Marian Kotleba ťaží v banskobystrickej župe aj zo slabej informovanosti tamojších voličov, hovorí pre SME politický geograf TIBOR MADLEŇÁK.

DOMOV

Nemýľte sa, toto nie je vaše Slovensko, zaznelo Kotlebovi pod oknom

Na to, aby zlo víťazilo, stačí, aby dobrí ľudia nerobili nič, pripomenul prezident Andrej Kiska.


Už ste čítali?