Načítavam moment...
Momentálne nie ste prihlásený

Varíme s Medveďom - Polievky II - Slepačia polievka (Späť na článok)

Pridajte priamu reakciu k článku

POT AU FEU
Do poriadneho hrnca (ja pouzivam tiez tlakovy hrniec - nemam nervy ani cas cakat cele doobeda, kym sa hovadzie uvari) dame tri druhy hov. masa: rebro, plece a kusok stehna (spolu s kostou, ktoru dodame neskor by to malo byt tak kilo-kilo a pol hovadziny), pridame celu velku cibulu s napichanymi klincekmi (ja davam len zo sest nie viac) a kyticku korenia, ktoru tvori tymian, petrzlen a bobkove listy (tuna dostat uz hotovu). Zalejem studenou vodou a nezakryte varim, kym nezacne voda penit. Vsetku penu vyberiem, zavriem tlakovy hrniec a varim hodinu. V normalnom hrnci varime dve hodiny. Potom hrniec otvorim, pridam kosti, kel pokrajany na stvrtky, bielu repu (navet - slovnik mi napisal aj kvaka), niekolko mrkiev (nekrajat) a por (dlzen na o). Zavriem hrniec, varim asi 15 minut a modlim sa, aby sa nic nerozvarilo. V pripade, ze varite v normalnom hrnci, tak zeleninu pridavajte postupne takto: Aoo prve kosti, varia sa 35 minut, potom kel a biela repa 30min, potom por na 20min a nakoniec mrkva 15min. Hotovo, uvarene! Z hotovej polievky vyberieme kosti a zahodime. Podavame v polievkovom tanieri so zemiakmi (znacka Charlotte), ktore uvarime zvlast, aby nam nezakalili vyvar. Zeleninu a maso mozete pred podavanim pokrajat. Kel sa nekraja, stvrtky kelu sa podavaju ako majestatna hora uprostred taniera. Zboznujem ten kel. Je to trochu ina chut, ale my sme si ju s muzom velmi oblubili a slovensku verziu hovadzej polievky uz ani nerobim. Je to naozaj skvostna syta tepla vecera pocas chladnych zimnych dni.
leja
Hmmm, vo vyzera absolutne super. A ze Francuzi su odbornici na hovadzie s dlhsou tepelnou upravou som pochopil tu. Aj toto bolo extrasuperfantasticke. http://baranek.blog.sme.sk/c/1... A POT AU FEU urcite vyskusam. Moyźno aj dam na blog.:) Vdaka.:)
tenjeho
<< < 1 2 3 4 5 6 > >>

Och, nedakuj,

ja dakujem za vsetku tu inspiraciu, ked neviem, co navarit. Plus detailny postup s obrazkami: chodim sem ako na kurz varenia !!!
 

@leja:

najpravdepodobnejsie je, ze ta biela repa by sa mohla volat 'OKRUHLICA' my to tu volame TURNIP ma to trosku podobnu chut kalerabom ale je troska viacej pikantnejsia...
(kvaka je totiz velmi zlta a sladkava a mama varievala z nej mliecnu polievku s mrkvou a zemiakmi. bola fajn, ale ju volali polievkou chudobnych... pre mna je vsak kazda polievka fantastic!
 

 

Hlavne v tomto obdobi bielu repu u nas dostat bez problemu. Aj v okruhlom aj v pozdlznom tvare.
Ja z nej robievam jednoduchý salat - ocistit, nastruhat + jogurt ci kysla smotana, 1 cesnak a kopor, da sa plnit a zapekat.
Alebo a to milujem, postruhat, na cibulke dobre orestovat, potom posolit, okorenit, zakryt a podusit, vklepnut vajicka a urobit smazenicu... Je super.:)
 

 

to, co bez problemov dostat u nas a je dobre na salat, je biela redkev, nie biela repa. Ta biela repa je okruhlica a u nas sa bezne nepredava.
 

 

Su si velmi podobne. A obe sa u nas predavaju. Na tu okruhlu chodim pravidelne do Terna a mam ju doma aj teraz. Predava sa po 3ks (velke biele okruhle repy) v jednej viazanici. Maj sa dobre.:)
 

 

Dakujem za doplnenie.
Jedna sa o okruhlu bielu repu.
 
Hodnoť

 

...peknú farbu polievke dajú aj šupky z rajčiny, event. celá rajčinka.
 

 

áno, dávam aj ja. Ale len v lete - z trhu, nie tieto zimné paradajky.
 
Hodnoť

Ja som dnes robila tú

nezdravú kuraciu polievočku (vývar). Používam na ňu kuracie chrbty, aby som sa priznala ,tak dnes aj odrezané kože z kuraťa, ktoré som plnila. A zvyknem tam dohodiť aj kosti z vykostených stehien.
Ako závarku máme radi tenučké rezance, zvyknem ich kupovať v Bille (8vaječné). Ale robievam aj halušky buď krupicové : vajco, detskú krupicu, trochu soli - vymiešam, nechám trochu postáť a vyváram zvlášť v odobratom vývare, alebo pečienkové: natrhanú kuraciu pečienku zmiešam s detskou krupicou , osolím, okorením, pridám majoránku a veľa zelenej vňate, trochu oleja a vlastne potom postupujem rovnako. Chvíľu nechám postáť a hádžem maličké haluštičky do odobratého vývaru alebo cez špeclovač vyrobím maličké špecle. Mňam. No a keď mám šťastie, tak sa mi na chalupe podarí kúpiť gágoríky a tie milujeme tiež. Sú to také malé štvorčeky rezancového cesta skrútené vretienkom na bidle. Je to krajová špécia.
Pozdravujem Vás oboch a prajem dobrú chuť k nedeľnému obedu.
 

Pečienkové halušky

robím systémom žaves: do špeciálneho kýblika dám pečienky, pridám dosť cesnaku v strúčkoch, majoránku, troška soli a 1 - 2 vajcia (podľa množstva pečienky. Ponorným mixérom rozmixujem (preto ten kýblik - nestrieka to von!), pridám prézle a 1 lyžicu múky, ev. dosolím a nechám odstáť, aby to zhustlo. Potom buď hádžem haluštičky cez haluškovač, alebo ešte prihustím a robím knedlíčky ako guľky ručne. Kto chce, môže pridať aj sekanú petržlenovú vňať.
 

Zakto podobne

ich robím keď ich máme k dusenej kvasenej kapuste ako hlavné jedlo.
 

Tak túto kombináciu

som ešte neskúšala - môže to byť aj z hydinových pečienok, alebo iba z bravčovej pečienky?
 

Ja to

robievam z kuracích pečienok a vyváram ich v slanej vode. A kapustu podusím na cibulke a podávam to spolu. Je to zaujímavá kombinácia a nám chutí.
 

:o))

Ďakujem - vyskúšam!
 

 

:) Gagoriky su absolutne vynikos. Navyse su natolko pevne, ze vyvar nezamutia. Maj sa pekne a prijemny tyzden.:)
 

Chlapci

aj Vám.
 

suhlas

vyvar ma byt z kosti a kozi. a s tenuckymi rezancami.
 
Hodnoť

idem

sa niekam naraňajkovať .. ps polievka tradične mňam ;)))
 
Hodnoť

 

ak ide o kuraci vyvar, treba nan hlavne dobre staru slepicu - u Orbana :D
 

jak ty to děláš?

zo slepice kurací vývar.... čo by za to baby dali! :-)
 

<< < 1 2 3 4 5 6 > >>

Najčítanejšie


  1. Martin Greguš: Poslanec Blaha vs ETIKA. Viete aké predmety Ľ. Blaha učil na Akadémii policajného zboru? 4 206
  2. David Toth: Nekompetentná Firma OĽaNO 4 148
  3. Martin Ondráš: Africký mor všade kde sa pozrieš a zodpovedný mlčí 2 813
  4. Peter Gregor: Čierno biela sloboda - Zanzibar. 1 634
  5. Martin Greguš: Matovičov status o obyčajných ľuďoch a dôchodcoch. Je to správna "interpretácia" situácie? 1 517
  6. Miroslav Ferkl: Pumpa nie je žiadna žumpa! 893
  7. Tomáš Vodvářka: Židovský humor XXXII 836
  8. Michal Porubän: Senzácia : O poslanca Ľuboša Blahu prejavil záujem Oxford,Harvard a aj Princeton ! 820
  9. Simona Kyselicová: Ako som začala predávat' medovníky v zahraničí || Život v Nórsku 745
  10. Karolína Olšavská: Dve sestry alebo Kam môže dospieť zlo zasiate rodičmi 656

Rebríčky článkov


  1. Martin Krištoff: Problémy dodávok vakcín korigujú akcie farmafiriem
  2. Olívia Lacenová: Kuriérske spoločnosti sa zviezli na silnejúcich online nákupoch
  3. Stanislav Jurčišin: Kapitalistický úžernícky režim v plnom rozkvete. Quo vadis?
  4. Michal Ičo: Tibor Ičo- Stromy
  5. Stanislav Martinčko: Čo všetko hodinku meral Pellegrinimu krajčírsky majster???
  6. Jozo Peric: Chorváti chcú aj napriek pandémii euro. Chorvátsko ho prijme v roku 2023
  7. Vladimír Bohm: Zrušenie Trampových profilov urýchľuje koniec sociálnych sietí
  8. Dušan Seberíni: Nehádžte perly pod svine. Príhovor ministrovi zdravotníctva
  9. Erik Koncz: Kam ísť, keď sa bude dať 01: Pustý kostol
  10. Peter Biščo: Zlé jazyky hovoria, že ...


Už ste čítali?