Načítavam moment...
Momentálne nie ste prihlásený

Varíme s Medveďom - Polievky II - Slepačia polievka (Späť na článok)

Pridajte priamu reakciu k článku

jak ty to děláš?
zo slepice kurací vývar.... čo by za to baby dali! :-)
pe3cek
<< < 1 2 3 4 5 6 > >>

 

ty hovoris chorvatsky?
 
Hodnoť

V prvom rade musim pochvalit,

tie recepty su uz natolko rozsiahle a s podrobnou dokumentacie, ze je to robota popri vareni, ako pre vola. Moj obdiv!
Vyzera to krasne. Halusky robievam iba krupicove: vajce plus dve kopcove lyzice krupice, vnat a trochu soli s orieskom.
Niekedy sa rozsupnem a robim s pecienkou, ale to iba zriedka, pretoze rovnako ma mori dna.
Nedavno som, citajuc Natasi Holinovej text v knihe kuchara Ihnacaka, presiel na vlatne vyvary, takze sa snazim bujony z kocky vynechavat. Aj ked nepopieram, ze su celkom dobre, radsej mam nase vitany ako maggie ci ine zahranicne, vitana ma nassku chut, na aku sme privykli v detstve.
Co sa tyka tlakoveho hrnca, niekde som sa docital, ze pri tej teplote sa vlastne nicia vsetky ziviny alebo vitaminy, a ze vlastne jem iba uvarenu, sice chutnu, ale predsa len vyvarenu hmotu a nie maso. Neviem. Skusam to iba kratko, od Vianoc, ked mi jezisko tu knizku priniesol. Som spokojny, vyvar mozem mat v chladnicke aj tyxden a odlejem si z neho ped varenim. Ci z kosti alebo zeleniny.
V kazdom pripade, kocky neodvrhujem, ale ked mam cas, nepouzivam a nepouzivam uz ani vegetu.
Je pravdou, ze nase mamy varievali z inych sliepok ako my. To sa neda porovnat so sliepkami z trhu. Ale tie dnes uz nekupujem. Jednako je nas malo, varim tak na den, nie na viac. Jednako nevzbudzuju vo mne dnesni trhovnici doveru. Celkovo som hydinu obmedzil na absolutne minimum. Po zhliadnuti "velkovyroby" kureniec mi prislo nevolno.
Ale takuto polievocku, aku si urobil, tu by som si dal. Vyzera (a viem a verim :), ze bola vynikajuca.
V ostatnom case uprednostnujem zeleninove polievky: kelove, z korenovej, hubove (kulajda a pod.), brokolicove, karfiolove ci zemiakove.
Skvele, co Vy dvaja neustale produkujete na tomto kulinarnom blogu, Romanko!
Vdaka:)))))
 

Nikdy nie je dobre,

keď človek do nejakej výroby z oblasti potravín príliš vidí. Môj syn je veterinár a ako ucho si musel odslúžiť pár mesiacov na bitúnku. Odvtedy nekonzumuje mäso veľkých zvierat - radšej nebudem písať podrobnosti. Takže z mäsa konzumuje iba ryby a hydinu. Ináč by som to mala ťažké. :))
Sestra mojej kolegyne zasa praxovala v konzervárni, kde sa vyrábal lečo a po návrate vyhlásila, že nikdy v živote by si konzervované lečo nekúpila. Takže lepšie nevidieť - alebo si urobiť sám! :))
 

 

Este, ze ja som bol iba v tej konzervarni na exkurzii, takze sa mi az na par mysi nepodarilo preniknut hlbsie do zlozenia obsahu konzerv.:) Pa pa.
 

Nie je to vždy

iba nedostatok v hygiene, či technológii. Syn počas štúdia na košickej veterine musel v lete odpracovať s kolegami istý čas v trebišovskej konzervárni. Nuž a pretože tam mali mimoriadne nepríjemného výrobného námestníka (ešte aj asák, ktorý bol s nimi ako pedagogický dozor sa o ňom vyslovil: "...zabudol vôl.že teľaťom bol!"), tak robili naschvály v trom zmysle, že na konzervách s paštikou a paradajkovým pretlakom vymenili v etiketovacom zariadení nálepky. Po roku som sa z TV dozvedela o jednej rozhorčenej panej, ktorá otvorila paštiku a bol tam pretlak (nečudujem sa jej) :-D
 

 

Ahoj Borisko. Maj sa pekne a dakujeme. A veru dna je svinucha hnusna. Na nu ani samotne vývary nie su dobre, lepsia je taka dobra svetla zeleninova polievocka z orestovanej korenovej zeleniny na masle.:)
 
Hodnoť

slepacia polievka

je najzdravsia a najchutnejsia polievka.Ked je niekto v nemocnici,tak len slepacia polievka ho vylieci.A je to aj vedecky dokazane,ze naozaj pomaha.
Mojim heslom je:Podla slepacej polievky spoznas kuchara.
Odporucam sa drzat tohto hesla pri navstevach restauracii na celom svete.
Ak vam slepacia polievka bude chuti,tak vam bude chutit aj hlavne jedlo.
A polievka na fotkach od medvedov vyzera vynikajuco.Skoda,ze ste ten clanok nepisali v piatok.(bol by som ju na dnes urobil)
 

 

hm a ked nemam rada kuraciu polievku a dostanem sa do nemocnice, uz mi nie je pomoci?
 

Ale Betka...

nechci mi napisat,ze slepaciu polievku nemas rada.Nepoznam jedineho cloveka,ktoremu by nechutila.
 

 

prisaham, nemam ju rada. Varievam ju pre celu rodinu - okrem seba.
 

 

To o tej zdravej slepacej polievke hovorila aj moja babka. A ked to povedala babka...:)
 
Hodnoť

Len po "risku"?

Radšej až po rysku!
Ale i tak, dobrú chuť°;)
 

 

dakujeme opravene
 
Hodnoť

Najlepšia je z krkov!

Pravda,slepačia je len vtedy,ak je tá sliepočka domáca...to,čo páchajú vo velkochovov je na míle vzdialené od vykŕmeného kohúta zo dvora.
Malé vylepšenie: mrkvu nakrájať vlnovkovým nožíkom a opiecť na malom množstve masla...bude žltá jak púpava!
 

 

Takto ja zvyknem orestovat korenovu zeleninu na masle ci dobrom oleji a robit z toho fantasticku zeleninovu polievku. Zeleninu nastruham na hrubom struhadle a orestovanu ju zalejem vriacou vodou a dochutim.+ nejake halusticky. Farba ju niekedy az zltocervena.:)
 
Hodnoť

 

Vývary mám veľmi rada, asi najradšej z "polievkovín", ale už dlho dumám, prečo sa mi nedarí uvariť ich číre. Čítajúc článok pýtam sa - pretože mám kusy mäsa s kožou? Tá koža robí šarapatu?
Ďakujem
 

nie, nie - finta je v inom...

ak chceme mať mäkučké a šťavnaté mäsko (ako základ ďalšieho chodu napr. - varené hovädzie s chrenovou omáčkou a knedľou) dáme variť mäso do horúcej vody. Ak chceme mať čistý vývar, dávame variť do STUDENEJ vody a po jej zovretí sitkom zozbierame penu - vyzrážanú bielkovinu a osolíme. Potom teplotu znížime len na "ťah" (tak ako Tenjeho babka na šporhelte) na najnižšej teplote, kde sa len tak prevaľuje, ale nebublá... na šporáku mám hotový od včera hovädzí vývar (varil som kvôli mäsku) ale aj tak je číry, lebo som zozbieral penu... Polievka by v zásade nemala bublať, vtedy sú malé čiastočky pri dne. Preto ju ani nezlievam, ale naberačkou vývar vyberiem z hrnca do inej nádoby na uskladnenie, či podávanie... Vyskúšaj
 

Na to je finta

najprv vo vriacej vode obvaríš-oparíš narýchlo mäso...a až sa zatiahne,varíš v čistej vode!
 

 

pe3cek ti pekne napisal ako robit hovadzi bujon tak, aby bol ciri. Lenze vyvar nerobime len vtedy, ked varime hovadzie ku koprovke. Slepaci vyvar moze zmutit koza aj loj. Ja ich davam prec a skus aj fintu s celou cibulou v supke.
 
Hodnoť

tak klobúk dolu! teraz ste sa trafili

úplne presne a vôbec netuším, ako to robíte - pozeráte mi do hrnca?!? dovetok na vysvetlenie: včera som si na trhu na Miletičke kúpil prvý raz v živote od babenky sliepku (teda polovicu) aj s drobkami a paprčkami! rozdelím na dva razy a zamrazím, dnes už som robil hovädziu... vývary milujem a nespotrebované zamrazené si počkajú na svoju chvíľku slávy ako základ omáčok, pod dusené mäsá alebo ako rýchlovka so sáčkovou polievkou namiesto vody. Urobia z nich zázrak! Veľa zdaru, teším sa na ďalšie recepty!
 

<< < 1 2 3 4 5 6 > >>

Najčítanejšie


  1. Martin Greguš: Poslanec Blaha vs ETIKA. Viete aké predmety Ľ. Blaha učil na Akadémii policajného zboru? 4 143
  2. David Toth: Nekompetentná Firma OĽaNO 4 117
  3. Martin Ondráš: Africký mor všade kde sa pozrieš a zodpovedný mlčí 2 746
  4. Peter Gregor: Čierno biela sloboda - Zanzibar. 1 467
  5. Martin Greguš: Matovičov status o obyčajných ľuďoch a dôchodcoch. Je to správna "interpretácia" situácie? 1 358
  6. Miroslav Ferkl: Pumpa nie je žiadna žumpa! 863
  7. Tomáš Vodvářka: Židovský humor XXXII 830
  8. Michal Porubän: Senzácia : O poslanca Ľuboša Blahu prejavil záujem Oxford,Harvard a aj Princeton ! 727
  9. Simona Kyselicová: Ako som začala predávat' medovníky v zahraničí || Život v Nórsku 687
  10. Karolína Olšavská: Dve sestry alebo Kam môže dospieť zlo zasiate rodičmi 539

Rebríčky článkov


  1. Martin Krištoff: Problémy dodávok vakcín korigujú akcie farmafiriem
  2. Olívia Lacenová: Kuriérske spoločnosti sa zviezli na silnejúcich online nákupoch
  3. Stanislav Jurčišin: Kapitalistický úžernícky režim v plnom rozkvete. Quo vadis?
  4. Michal Ičo: Tibor Ičo- Stromy
  5. Stanislav Martinčko: Čo všetko hodinku meral Pellegrinimu krajčírsky majster???
  6. Jozo Peric: Chorváti chcú aj napriek pandémii euro. Chorvátsko ho prijme v roku 2023
  7. Vladimír Bohm: Zrušenie Trampových profilov urýchľuje koniec sociálnych sietí
  8. Dušan Seberíni: Nehádžte perly pod svine. Príhovor ministrovi zdravotníctva
  9. Erik Koncz: Kam ísť, keď sa bude dať 01: Pustý kostol
  10. Peter Biščo: Zlé jazyky hovoria, že ...


Už ste čítali?