dnes by sa mi aj hodila na papanie akurat bude tu obed a ja kukam olympiadu... Inac nepridam dnes nic mimoriadne, lebo moje varenie je take iste aj s pridavkami zeleniny, ktore boli spomenute v diskusii. Snad okrem toho kuska cerstveho zazvoru a 2 struckov cesnaku. Chut polievky je velmi dobra a nepreraza. Uvod clanku mi padol ako ..... a pripomenul vsetko co mam rada aj ja, hlavne vyrazy ktore si pouzil ako 'štokerlík, športhel' tak sa vyjadrovala aj moja starucka generacia potomstva. dakujem, oblazilo to moju dusicku! Je pravda, ze dnesne kupovane kury nemaju chut ( my kupujeme preto od Hatturajts, alebo z farmy, kde su zivene nie v kurinoch a tiez prirodzenym krmivom, hoci zaplatime dvojnasokbok), ale aj ten bujon je bezva.
alebo robim to aj tak, ze nakupim hovadzie kosti, ktore obycajne maju aj kus masa na sebe, upeciem v rure len posolene, ked su hnede, necham vytuhnut tuk, zoberiem a potom z toho urobim velmi silny vyvar s korenovou zeleninou; tento zamrazim a potom z neho odkrajujem do takychto mnam polievociek (aj zeleninovych) a chut je fantasticka.
Inac papkat cibulu z hov. ci slep, polievky u nas je iba moj privileges nikto sa jej nesmie dotknknut! mnam... ale ked ju varim ako caj proti kaslu, tak taku nespapam...
Neviem ci je pravda, ze v kuchte sa straca hodnota masa, naopak uprava trva podstatne menej a pritom dosiahne chut a makkost ako malokedy pomaly dusena.
Zdar vasej praci medvedici! uzite si pekne zbytok vecera.
Ahoj Anicka. Uz som to spomenul aj vyssie, Kuchta okrem usetreneho casu uzasne koncentruje chut a vonu. Ja vlastne neverim v pritomnost vitaminov a hodnotu masa ani pri tradicnom vareni, lebo aj tak sa jedna o prilis dlhu tepelnu upravu. Ten tip s hovadzimi kostami upecenymi v trube, je absolutne genialny. Pozdrav do zimnej Kanady. pa pa.
takto sa velakrat daju spotrebovat kosti, ktore inac nevieme pouzit a ten vyvar ked by sa dal kupit hotovy by sa mal volat " consommé ' ktore je vsak uzasne slane a o nom ste uz rcite poculi alebo sa stretli pri receptoch. ja si ho vsak robim tak velmi obycajsky ako som napisala... tiez pa pa & hugs.
Od detstva mám zvyk spájať si tie retiazkové mastné očká do jedného veľkého mastného oka:) Na začiatku krásne nostalgický opis, ale v závere ma šokovalo, že Ti nechutila? Už viem prečo. A tiež nepoužívam tlakový hrniec, asi aj kvôli vybuchovacím detským predsudkom a jedlo z tlakového hrnca mi nikdy moc nechutilo:) Hmm-hm, nagymama vám deťom teda vyvárala, holúbäciu som ešte nejedla. Ale chutila mi tiež bažantia polievka. I keď najradšej mám hovädziu alebo z domácej sliepky - kľudne ju varím 2-3 hodinky. Musí v nej byť, okrem Tvojej zeleninky, aj pór, kúsok kelu, štipka zázvoru, šafránu a tie zelené bylinky: petržlen, ligurček. Mám ju rada aj bez závarky, alebo so žemlovými knedličkami, s krúpkami. P.S. Inšpiratívna diskusia, všetci už všetky kombinácie, variácie popísali:)
Ono je celkom mozne, ze ako dieta som jednoducho intenzivnu domacu chut z poriadne starej sliepky s primesou vnutornosti nezniesol a dnes by som si mozno pochutil. Nuz a ta holubacina, vies, ja si myslim, ze po vymarinovani to moze byt zaujimave a chutne maso. Nagymama sa s tym neparala.:) Na ligurcek (maggy) mam prijemne spomienky z detstva, ked ho mama pestovala na zahradke. Vzdy, ked ma poslala na zahradku po cerstvu zeleninu do polievky, som odtrhol aj trochu petržlenovej ci zelerovej vnate a samozrejme aj steblo ligurceka. Prsty mi potom dllllho predlho vonali po maggy a nedalo sa to ani umyt.:) Maj sa pekne.:)
Narobili ste mi chutky. Mne vrela na sporaku fajnucka fovadzia, ostalo aj na dnes. Pre inspiraciu: do polievocky vzdy davam aj zelenu papriku, ktoru "napcham" bylinkami (aby mi neplavali po celom hrnci) petrzlenova vnat, zelerova vnat, ligurcek a vnat z mladej cibulky. Takto naplnenu papriku "zapcham" cibulou nakrojenou do kriza. Ste fajn. Nech sa Vam dari :)
MNAMKY, HAMKY
Inac nepridam dnes nic mimoriadne, lebo moje varenie je take iste aj s pridavkami zeleniny, ktore boli spomenute v diskusii. Snad okrem toho kuska cerstveho zazvoru a 2 struckov cesnaku. Chut polievky je velmi dobra a nepreraza.
Uvod clanku mi padol ako ..... a pripomenul vsetko co mam rada aj ja, hlavne vyrazy ktore si pouzil ako 'štokerlík, športhel' tak sa vyjadrovala aj moja starucka generacia potomstva. dakujem, oblazilo to moju dusicku!
Je pravda, ze dnesne kupovane kury nemaju chut ( my kupujeme preto od Hatturajts, alebo z farmy, kde su zivene nie v kurinoch a tiez prirodzenym krmivom, hoci zaplatime dvojnasokbok), ale aj ten bujon je bezva.
alebo robim to aj tak, ze nakupim hovadzie kosti, ktore obycajne maju aj kus masa na sebe, upeciem v rure len posolene, ked su hnede, necham vytuhnut tuk, zoberiem a potom z toho urobim velmi silny vyvar s korenovou zeleninou; tento zamrazim a potom z neho odkrajujem do takychto mnam polievociek (aj zeleninovych) a chut je fantasticka.
Inac papkat cibulu z hov. ci slep, polievky u nas je iba moj privileges nikto sa jej nesmie dotknknut! mnam...
ale ked ju varim ako caj proti kaslu, tak taku nespapam...
Neviem ci je pravda, ze v kuchte sa straca hodnota masa, naopak uprava trva podstatne menej a pritom dosiahne chut a makkost ako malokedy pomaly dusena.
Zdar vasej praci medvedici! uzite si pekne zbytok vecera.
Uz som to spomenul aj vyssie, Kuchta okrem usetreneho casu uzasne koncentruje chut a vonu. Ja vlastne neverim v pritomnost vitaminov a hodnotu masa ani pri tradicnom vareni, lebo aj tak sa jedna o prilis dlhu tepelnu upravu.
Ten tip s hovadzimi kostami upecenymi v trube, je absolutne genialny.
Pozdrav do zimnej Kanady. pa pa.
vyskusajte a neobanujete.