...ja dávam cibulku ako základ zásmažky. Do zemiakovej kyslej dávam aj sušené hríby a na záver aj tróchen kôpru. Kyslé polievky mám veľmi rada hlavne v lete - len nesmú byť teplé, ale len vlažné.
Packa
och, ja rada horuce - a s tou feferonkou je to extra super :)
...čipéš ja moc nemusím, len tak light. Minule sme boli v čínskej reštaurácii a dala som si obligátnu ostrokyslú polievku. Asi zmenili kuchára, lebo bola fest ostrá- kašľala som, z očí mi tiekli slzy, ale ruka stále išla za lyžičkou. Keď som ju dojedla, tak som normálne mala stŕpnuté pery akokeby som bola u zubára a dal mi injekciu:-))
sme sa trafili - dnes mame na obed "fizolnu" ja mam zase v oblube tu velikansku fazulu, u nas sa do toho dava aj par zemiakov. Ako druhe robim zapekane rezance, ale asi budu az na veceru, lebo ta polievka bola nekonecne dobra, dieta uz aj beha po vonku. S tou zasmazkou to mas zaujimave, to by ma nenapadlo. Moj otec si do kyslej polievky rad pokraja na tanieri cerstve paradajky alebo kysle uhorky, ale "kvasaky" je to spolu zaujimave. Na salatovku neda dopustit :) Vdaka aj za link na langose, pride vhod :)
tiež zbožnujem, polievky na kyslo a zemiaková akosi upadla u nás do zabudntia, ďakujem za pripomenutie, u nás sa do polievok na kyslo dávalo aj trochu udených kostí, pre chuť a vôňu. Prajem všetkým dobrú chuť.
kysla zemiakova patri medzi moje top. akurat trochu redsia, teda menej zemiakov a pred odstavenim tam este hodit jedno vajicko... najradsej mam prave tie vajickove hrudky ked sa objavia na lyzici :) mnam
Inac, asi jedina dobra vec, co som sa naucila od mojej byvalej svokry... cibula. zasadne ju prazila a pridavala az do uvarenej polievky, ci omacky. skuste, je to uplne ine a skvele. A pre tych, co zabudli... nasi predkovia klasicku zemiakovu asi tazko robili na olivovom, ci akomkolvek oleji. Nestihli mat totiz vysoky cholesterol, aj ked parkrat rocne uabijali. davali tam teda bravcovu mast.
my robime zemiakovu takto: varim zemiaky, cibulu, bobkac, sol, korenie a hriby (idealne su na to nakyslo zavarane, potom netreba dokyslovat, ale tie tam dam, az sa uvaria zemiaky, inak by sa v tom kyslom sose neuvarili). potom uz len sladka smotana idealne 33% (na vyrovanie kalorii to nezahustim mukou :) ) a je to. ziadny iny tuk a t.j. najlepsia je vychladnuta alebo dokonca ked ju uzieram z chladnicky...no baaaasen .... preto ju aj doma volame ze "básňová polievka = básňovka" ...skratka jedna basen! vdaka za pripomenutie, po gulasovke je hned na rade.
kyslá polievka je veľmi jednoduchá. dám variť na kocky nakrájané zemiaky do vody, osolím, okorenim a obobkovím. Pred dovarením zemiakov dám za hrsť domácej rajbaničky (strúhanka z polohrubej múky, vajca a štipky soli nastrúhaná na veľkom strúhadle). Mám ju vždy nachystanú a usušenú v zavarovacom pohári. A do uvareného pridám mliekovú zátrepku a chvíľu povarím. Podľa chuti pridám ocot (nemusí byť). Naozaj je beztuková a vynikajúca. Niekedy do nej rozpustím ešte kocku bryndze aj taká je vynikajúca. No a kyslá fazuľová sa u nás varila so zemiakmi. Mávali sme ju v piatok a babka nám k nej robila palacinky alebo buchty na rôzny spôsob na dojedenie. Krásna spomienka na mladosť.
ja dávam cesnak len do sosovicovej...do fazule a zemiakovej som este neskusala ale urcite najblizsie oprobujem )) smotanu som zvykla rozmiesat v mlieku..super napad, dat ho do zasmazky
Jasne, ze sa rozvari, ak je smotana s niecim rozmiesana. trochu ma prekvapil ten rozmarin, ale ostatne preco nie? A samozrejme ani po pridani octu niec nezhrudkovatie...