Načítavam moment...
Momentálne nie ste prihlásený

Varíme s Medveďom - Polievky III - Kyslé polievky (Späť na článok)

Pridajte priamu reakciu k článku

Super.
tenjeho
<< < 1 2 3 4 > >>

 

*** Po opakovanom hrubom porušení Kódexu diskutujúceho boli zmazané všetky diskusné príspevky tohto autora.
 
Hodnoť

Moje najobľúbenejšie

a najčastejšie varené - už niekoľko desaťročí :)
V lete ich mám najradšej studené : výborne osviežia. A na ešte lepšie okyslenie-prichutenie zvyknem ku koncu, ke´d už polievka nevrie - primiešať za lyžičku horčice. Mňammmmmm.
Mackovia, ďakujem , že ste ich dali na váš blog.
 

 

Ano, ta horcica sa urcite hodi, joli.:)
 
Hodnoť

AJ ja mozem

a aj varim aspon 2x mesacne, a pekne vsetky dookola, este aj zabalim detom domov...
 

 

Maj sa pekne, Anka.:)
 
Hodnoť

 

skúste do tej fazuľovej pridať aj zo 4 sušené slivky - skvelá chuť. Niekedy dám aj za hrsť húb a trochu mrkvy. Ale ja zásadne dávam šľahačkovú smotanu - kyslá sa mi vždy zdrcne, hanba mi! - a namiesto múky často pridávam rozvarené zemiaky na zahustenie.
 

 

Ak nechces davat muku a chcela by si to skusit s kyslou smotanou, aby sa nezgrcla, tak idealne je najprv kyslu smotanu dobre rozmiesat vo vhodnej nadobe a nasledne do nej naliat 2-3 dcl vriacej polievky, najlepsie cez cednik a dobre smotanu s polievkou metlickou vymiesat. Potom sa ti uz nezgrcne.:)
 

 

zgrcne! A tak sme si zvykli na šľahačkovú :) Alebo ako sa z kyslej smotany stáva šľahačková princezná :)
 

 

Neexistuje.:) Mas v kuchyni nejakeho skriatka.
 

 

asi to bude tým, že keď sa kyslá smotana kukne na môj kyslý ksicht, zdrcne sa!
 
Hodnoť

 

citam, citam a vyliezaju mi oci. cibula, cesnak, zelenina, udene - a to vsetko v bielej polievke! u nas sa robi alebo kysla, teda biela, fazulova, sosovicova, zemiakova a vsetky ostatne alebo zasmazana. do bielej sa dava kysla smotana, smotana na varenie alebo mlieko alebo, ked nie je nic zdrave po ruke, tak tam dam sice menej zdravu ale zaludok potesujucu slahacku. ocot, sol, korenie si kazdy pomelie a gulicky a bobkac davam pri vareni. zasmazana je s tmavou zasmazkou s cervenou paprikou a vtedy davam korenovu zeleninu, cesnak, cibulu, udene maso, prip. klobasy a take tie nezdrave veci. a do takejto fazulovice este patria siroke rezance. u kamaratky v stupave tomu hovorili "fizol a podfizol". a kysle polievky sa jedia tak, ako tu mnohi s mlsnou slinou v oku spominaju. vlazne. u nas sa hovori, ze su odstate (to akoze stoja na tom sporaku:-) ).
ked som bola mala, babka nam robila takuto bielu "mliecnu" polievku a do nej davala uvarene makarony. cele, nepolamane. a ako decka sme ich vytahovali a tu polievku cez ne srkali a babka robila vresk, ze sme prasce a davala nam pohlavky. minule, ked nikto nebol doma, som si tu polievku spravila. aj s makaronmi. ano, aj som ju chvilu jedla ako to prasa a spomienkovu slzu som utrela z kutika oka. je to tak velmi davno. este dobre, ze spomienky a polievky ostavaju.
 

 

Fakt si este nejedla kyslu bielu polievku s udenym masom? Je to ohromujuci zazitok. Milujem ju od ranneho detstva, ked ju prvykrat urobila moja mama. :) pa pa
 

 

mne by fazulu bez udeneho a klobasy nezjedli :(
 

 

do tmavej udene alebo klobasy. a kedze ja klobasy eee, niekedy to robim tak, ze spravim polievku bez, klobasy na kolieska opeciem na panvici a synovia si daju az do taniera. jedine, v com jem klobasu je kapustnica. (ked mne to nechuti. len v tej kapustnici, vela kapusty a vsetkeho ostatneho a kusok klobasy). :-)
 

 

jedine chrenovu omacku s udenym, inac nie. hod recepis, nech neumriem sprosta.
posielala som vam 21. gratulacnu sms, dostal danko?
 

 

Ahoj Janka. V recepte ku koncu popisujem, ako robim kyslu fazulovicu ci sosovicu s udenym a podavam k tomu langose, alebo cesnakove osuchy. Velmi dietne a zdrave.:)))
Zlatko, Danko ta uz ciackrat spominal vecer, ze sa ti musime konecne ozvat, takze zrejme dostal. Pruser je, ze je v sucasnosti na tom katastrofalne, co sa tyka prace. Byva v robote v priemere do 9 tej vecer a nie len cas, ani volu na kontakty nema. Akurat napise obcas na Facebook tym s ktorymi si dopisuje. Takze zaklad je vydrzat, snad bude niekedy lepsie... Pa pa.
 

 

a ved ja viem, ze jeho rok sa konci 1.aprila, to ja len tak. majte sa, cmuk.
 
Hodnoť

 

tak toto bol veru super napad! kysle polievky ja milujem!
 

 

*** Po opakovanom hrubom porušení Kódexu diskutujúceho boli zmazané všetky diskusné príspevky tohto autora.
 
Hodnoť

mačanka

strasne mam rada jedla "na kyslo" neviem, ci poznate mačanku, teda aspon nazov, je to taka husta polievka, na kyslaja som ju jedla iba jediny krat, ale chutila božsky, ako hovoria poliadi"něbo v gambě."...:), je to misung stavy z kyslej kapusty, zaprazka a huby,, skutočne božske, nema niekto recept?:) ,alebo vy medvedici ?:))), dik Z
 

<< < 1 2 3 4 > >>

Najčítanejšie


  1. Tobias Valúch: Neschopnosť vlády dosiahla novej hranice, za ktorú by sa nemusela hanbiť ani Venezuela 103
  2. Ján Komrska: Marcyho hora, New York 91
  3. Ľuboslava Šusteková: Huspenina 86
  4. Eva Bacigalová: Do roka a do dňa (1. časť) 81
  5. Andrea Vörösová: Chrípka do tváre... v kriminálnom štáte 67
  6. Viktor Pamula: Zlatý mešec pre nového viceprimátora 39
  7. Jozef Ivan: Help yourself, man. „Vakcinujme“ sa sami 38
  8. Jaroslav Mottl: Denník koviďáka 2020 35
  9. Martin Majzlan: Stretnutie s kmeňom Himba 34
  10. Daniel Schikor: Chátrajúce pamiatky - Zvolenské kúpele 19

Rebríčky článkov


  1. Miroslav Binčík: Mrhanie zdrojmi, pohŕdanie silami. A kde je perspektíva?
  2. Veronika Svabyova: Radostná DSS
  3. Veronika Svabyova: Súrodenci
  4. Silvia Smolková: “Mŕtvy mafoš je dobrý mafoš. Zachvíľu budú všetci dobrí."
  5. Ján Škerko: Moje spomienky na Dunaj v Bratislave
  6. Lukáš Baloga: Odložené dlhy by mohli spôsobiť ďalšiu finančnú krízu
  7. Roman Hutira: Štúdium v Čechách, narýchlo podaný Brufén boľačkám slovenského študenta.
  8. Martin Konečný: Kompromis náš každodenný
  9. Jozef Legény: Zomrieť na Matoviča - najpravdepodobnejšia príčina smrti 2 368 občanov navyše v roku 2020
  10. Olívia Lacenová: Ekonomika eurozóny sa zrejme opäť rúti do recesie


Už ste čítali?