Vlastne ani neviem, či sa to dnešné pečenie dá nazvať receptom. Neslúži totiž na jedenie, ale ako dekorácia.
Čo budeme potrebovať
Jeden kilogram polohrubej múky, kocku kvasníc, celú Škoricu, celý Badyán, vanilínový cukor, štyri čajové sviečky, lyžicu cukru, vajíčko a jedno lepidlo. No už veríte, že sa to nebude jesť?

Pripravíme si kvások z kocky kvasníc, 6 decilitrov teplej vody a lyžice cukru. Múku zmiešame s vanilínovým cukrom. Kvások vylejeme do múky a spracujeme tuhšie kysnuté cesto.

Necháme ho aspoň hodinu kysnúť a potom ho prenesieme na múkou posypaný vál.

Cesto rozdelíme na štvrtiny, jednu štvrtinu odložíme. Z ostatných troch vymiesime samostatné bochníčky a necháme ich aspoň dvadsať minút kysnúť prikryté utierkou. Potom každý bochník v rukách rozšuľkáme na hada dlhého približne 50 centimetrov. Opäť necháme kysnúť približne dvadsať minút.

Z hadov upletieme vrkoč, spojíme ho na koncoch aby vznikol veniec. Opäť necháme prikryté aspoň dvadsať minút kysnúť.

Pokiaľ veniec vykysne pripravíme si ozdoby. Poslednú štvrtinu cesta na tenko rozvaľkáme a vykrojíme z neho ozdoby podľa našej fantázie. (Skoro som napísal, že podľa chuti). Budeme potrebovať tak 15 až 20 ozdôb.
Zo zvyšku cesta vykrojíme obdĺžnik ktorým zamaskujeme spoj na upletenom venci.

Ozdoby prenesieme na vymastený plech a dve tretiny z nich poriadne natrieme vajíčkom.

Veniec vykysol, tiež ho poriadne potrieme vajíčkom a zastrčíme do neho štyri prázdne kelímky z čajových sviečok. A všetko môže ísť do rúry.

Po siedmich minútach pečenia vytiahneme ozdoby, ktoré sme nenatreli vajíčkom a polovicu natretých ozdôb.
Po ďalších piatich minútach vytiahneme s rúry všetky ozdoby. Tým sme dosiahli, že máme trojfarebné ozdoby.
Veniec vytiahneme tiež. Ešte raz ho poriadne ponatierame vajíčkom a necháme ho dopiecť. Všetko sa pečie pri 200 stupňoch a pečenie venca trvá približne 30 až 40 minút. Radšej ho pečme trochu dlhšie, aby nebol surový a nezačal plesnivieť.

Veniec je upečený, teraz ho spolu z ozdobami necháme vychladnúť, najlepšie do druhého dňa. Niektoré kelímky z čajových sviečok kysnuté cesto príliš vytlačilo. Žiaden strach, pomôžeme si ostrým nožom a vo venci vydlabeme potrebné miesto.

Do kelímkov vrátime sviečky a veniec polepíme pripravenými ozdobami. Určite je krásne použiť najmä prírodné materiály, Badyán, Škoricu... Fantázií sa medze nekladú. Mne sa už od pohľadu hodili aj ozdoby zo slamy.
Na lepenie som nakoniec nepoužil to sekundové lepidlo, ale termálnu pištoľ. Všetko drží ako pribité. Voňavý veniec naozaj prevoňal celý byt.

Krásny Advent vám želám priatelia.
