Mňa najviac teší, že sa k tejto tradícii pridala aj neter, a tak sa na nejakú dobrotu pod stromčekom môžem tešiť aj ja. Jej pesto zo sušených paradajok je úchvatné. Stačí veľká lyžica na cestoviny a ste v siedmom nebi, ale Macko ho zvykne vyjedať priamo z pohára lyžicou.
Zázvor v cukre
Skvelá cukrovinka, ktorá poteší odvážnych gurmánov, ktorí sa neboja vyskúšať niečo nové. Pikantná a sladká chuť s citrusovou dochuťou. Jej výroba je naozaj jednoduchá.
Potrebujeme
Kus zázvoru a jeden kilogram kryštálového cukru.

Zázvor ošúpeme a nakrájame z neho tenké plátky, také trochu hrubšie čipsy.

Do hrnca dáme pol litra vody a pol kilogramu cukru. Premiešame a vložíme nakrájaný zázvor. Privedieme k varu a necháme variť päť minút. Potom odstavíme z ohňa a necháme vychladnúť. Znova začneme variť a znova privedieme k varu a necháme vrieť päť minút. A znova odstavíme a necháme vychladnúť. Postup zopakujeme tri až štyri krát.

Po poslednom vychladnutí každý kúsok vytiahneme z vody a obalíme v kryštálovom cukre. Uložíme na vhodnú tácku a necháme celkom vychladnúť a vysušiť najmenej dvadsaťštyri hodín.

Uložíme do vhodnej nádoby a darček je hotový.

Vedľajším produktom tohoto zázvoru je tekutina, v ktorej sa varil. Je to vynikajúci pikantný zázvorový sirup. Naplníme ho do vhodnej fľaše a môžeme priložiť ako ďalší darček.

Stači do pohára nasypať ľad, naliať asi pol decilitra sirupu, pridať niekoľko kvapiek citrónu a zaliať sódovou vodou.

Pravý vanilkový cukor
Potrebujeme
Dva vanilkové struky a pol kilogramu kryštálového cukru.

K tomu potrebujeme aj nejaký mixér. Ak máte poriadny veľký, môžete všetko spraviť na jedenkrát, ak máte takýto maličký ako my, cukor s vanilkovými strukmi sa bude mixovať na etapy. Po každom mixovaní cukor preosejeme, lusky vysypeme späť do mixéra, pridáme cukor a mixujeme znova.

Kryštálový cukor sa v mixéri spracuje na práškový a tie malé čierne bodky, to je práve vanilka, ktorá z toho robí tú skutočnú delikatesu.

Presypeme do vhodných nádob a uložíme do sucha. Jedna čajová lyžička tohoto cukru nahradí celý balíček vanilínového. V nádobe vydrží bez problémov aj rok.

Labnech
Labnech je vlastne spracovaný jogurt. Recept pochádza z blízkeho východu, ale nájdeme ho aj v iných arabských kuchyniach. Ak ho raz ochutnáte, určite vás dostane.
Potrebujeme
Dva jogurty (a musia to byť naozajstné jogurty, nízkotučné sú úplne na nič a smotanové sú k tomuto nevhodné), cesnak, olivový olej, lyžičku soli, lyžicu tymianu.

Pripravíme si ochutený olej. Očistíme a na plátky nakrájame cesnak. Spolu s tymianom ho v miske zalejeme olivovým olejom a necháme odstáť.

Čistú detskú plienku vložíme do misky.

Do plienky prelejeme jogurty, pridáme lyžičku soli a roztlačený cesnak. Premiešame. Všetky rohy plienky zviažeme, aby sme dostali balíček s jogurtom vo vnútri.

Balíček zavesíme nad umývadlo a necháme aspoň osem hodín odkvapkávať. Keď je jogurtu už len tak málo, že sa zmestí do sitka, uložíme všetko spolu na ďalších desať hodín do chladničky. Osemnásť hodín je najkratší čas, ktorý na odtečenie jogurtu potrebujeme.

Po stečení je jogurt veľmi hustý a pevný.

Vyklopíme ho na dosku

Lyžicou namočenou v oleji vykrajujeme malé kúsky. Poriadne si naolejujeme ruky a z kúskov vytvarujeme gulôčky veľkosti orecha.
Vkladáme ich do vhodnej nádoby. Zalievame neochuteným olejom, ale zároveň po lyžiciach pridávame ochutený olej, ktorý sme si pripravili na začiatku.

V chladničke vydrží niekoľko týždňov.

Z Labnechu môžete pripraviť aj takéto predjedlo. Blízkovýchodný Labnech, španielske sušené paradajky, grécke olivy, talianska saláma. Už potrebujeme len francúzsku bagetu.

Nech sú tie Vianoce už konečne tu! :)