Varíme s Medveďom - Vianočné darčeky z vašej kuchyne

Vianoce sa už nezadržateľne blížia. Ja sám v tomto období bývam vždy celý namäkko. Pozerám staré filmy a staré rozprávky a dojíma ma aj tisíckrát videná Pyšná princezná. Jednoducho milujem toto obdobie pred Vianocami. So súrodencami plánujeme darčeky. Švagor už brúsi nože a s nasadením vedeckého výskumného pracovníka vyhľadáva tie najlepšie zemiaky a štedrovečerná večera v jeho podaní musí byť a aj je vždy dokonalá. U nás pripravujeme jedálniček na druhé vianočné stretnutie rodiny, ktoré je vždy 26. Pomaly ale isto sa rozbieha aj pečenie vianočných koláčov a v celom byte vonia vanilka, škorica, rum a orechy. Dôležitými darčekmi sú každý rok aj výrobky z našej kuchyne. Ak nemáte chuť lietať po preplnených obchodoch, ingrediencie  nakúpite pri bežnom nákupe potravín a potom už stačí len trocha šikovnosti a času a máte originálny a navyše aj chutný darček.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (52)

Mňa najviac teší, že sa k tejto tradícii pridala aj neter, a tak sa na nejakú dobrotu pod stromčekom môžem tešiť aj ja. Jej pesto zo sušených paradajok je úchvatné. Stačí veľká lyžica na cestoviny a ste v siedmom nebi, ale Macko ho zvykne vyjedať priamo z pohára lyžicou.

Zázvor v cukre

Skvelá cukrovinka, ktorá poteší odvážnych gurmánov, ktorí sa neboja vyskúšať niečo nové. Pikantná a sladká chuť s citrusovou dochuťou. Jej výroba je naozaj jednoduchá.

Potrebujeme

Kus zázvoru a jeden kilogram kryštálového cukru.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Zázvor ošúpeme a nakrájame z neho tenké plátky, také trochu hrubšie čipsy.

Obrázok blogu

Do hrnca dáme pol litra vody a pol kilogramu cukru. Premiešame a vložíme nakrájaný zázvor. Privedieme k varu a necháme variť päť minút. Potom odstavíme z ohňa a necháme vychladnúť. Znova začneme variť a znova privedieme k varu a necháme vrieť päť minút. A znova odstavíme a necháme vychladnúť. Postup zopakujeme tri až štyri krát.

Obrázok blogu

Po poslednom vychladnutí každý kúsok vytiahneme z vody a obalíme v kryštálovom cukre. Uložíme na vhodnú tácku a necháme celkom vychladnúť a vysušiť najmenej dvadsaťštyri hodín.

Obrázok blogu

Uložíme do vhodnej nádoby a darček je hotový.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Vedľajším produktom tohoto zázvoru je tekutina, v ktorej sa varil. Je to vynikajúci pikantný zázvorový sirup. Naplníme ho do vhodnej fľaše a môžeme priložiť ako ďalší darček.

Obrázok blogu

Stači do pohára nasypať ľad, naliať asi pol decilitra sirupu, pridať niekoľko kvapiek citrónu a zaliať sódovou vodou.

Obrázok blogu

Pravý vanilkový cukor

Potrebujeme

Dva vanilkové struky a pol kilogramu kryštálového cukru.

Obrázok blogu

K tomu potrebujeme aj nejaký mixér. Ak máte poriadny veľký, môžete všetko spraviť na jedenkrát, ak máte takýto maličký ako my, cukor s vanilkovými strukmi sa bude mixovať na etapy. Po každom mixovaní cukor preosejeme, lusky vysypeme späť do mixéra, pridáme cukor a mixujeme znova.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Kryštálový cukor sa v mixéri spracuje na práškový a tie malé čierne bodky, to je práve vanilka, ktorá z toho robí tú skutočnú delikatesu.

Obrázok blogu

Presypeme do vhodných nádob a uložíme do sucha. Jedna čajová lyžička tohoto cukru nahradí celý balíček vanilínového. V nádobe vydrží bez problémov aj rok.

Obrázok blogu

Labnech

Labnech je vlastne spracovaný jogurt. Recept pochádza z blízkeho východu, ale nájdeme ho aj v iných arabských kuchyniach. Ak ho raz ochutnáte, určite vás dostane.

Potrebujeme

Dva jogurty (a musia to byť naozajstné jogurty, nízkotučné sú úplne na nič a smotanové sú k tomuto nevhodné), cesnak, olivový olej, lyžičku soli, lyžicu tymianu.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Pripravíme si ochutený olej. Očistíme a na plátky nakrájame cesnak. Spolu s tymianom ho v miske zalejeme olivovým olejom a necháme odstáť.

Obrázok blogu

Čistú detskú plienku vložíme do misky.

Obrázok blogu

Do plienky prelejeme jogurty, pridáme lyžičku soli a roztlačený cesnak. Premiešame. Všetky rohy plienky zviažeme, aby sme dostali balíček s jogurtom vo vnútri.

Obrázok blogu

Balíček zavesíme nad umývadlo a necháme aspoň osem hodín odkvapkávať. Keď je jogurtu už len tak málo, že sa zmestí do sitka, uložíme všetko spolu na ďalších desať hodín do chladničky. Osemnásť hodín je najkratší čas, ktorý na odtečenie jogurtu potrebujeme.

Obrázok blogu

Po stečení je jogurt veľmi hustý a pevný.

Obrázok blogu

Vyklopíme ho na dosku

Obrázok blogu

Lyžicou namočenou v oleji vykrajujeme malé kúsky. Poriadne si naolejujeme ruky a z kúskov vytvarujeme gulôčky veľkosti orecha.

Vkladáme ich do vhodnej nádoby. Zalievame neochuteným olejom, ale zároveň po lyžiciach pridávame ochutený olej, ktorý sme si pripravili na začiatku.

Obrázok blogu

V chladničke vydrží niekoľko týždňov.

Obrázok blogu

Z Labnechu môžete pripraviť aj takéto predjedlo. Blízkovýchodný Labnech, španielske sušené paradajky, grécke olivy, talianska saláma. Už potrebujeme len francúzsku bagetu.

Obrázok blogu

Nech sú tie Vianoce už konečne tu! :)

Roman Daniel Baranek

Roman Daniel Baranek

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  661
  •  | 
  • Páči sa:  703x

Prémioví blogeri

Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

764 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

299 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu